Bedrijven

Ook Lufthansa schrapt vluchten naar China, IKEA sluit helft Chinese filialen

29 januari 2020 18:03 Aangepast: 29 januari 2020 18:42
Inwoners van Wuhan dragen op straat mondkapjes Beeld © EPA

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa schrapt per direct alle vluchten van en naar China. Dat geldt ook voor de vluchten van dochtermaatschappijen Swiss International Air Lines en Austrian Airlines, zo meldt het bedrijf op Twitter.

Er gaat nog één vlucht heen en weer, om te zorgen dat de klanten hun reisplannen niet direct hoeven te annuleren en omdat het personeel dan terug kan reizen naar Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

 

Pas vanaf 9 februari gaan Lufthansa en de dochtermaatschappijen weer vliegen. Alleen passagiers die nu al geboekt hebben kunnen dan mee. Reizen naar China boeken kan pas vanaf eind februari weer.

Ook verschillende andere luchtvaartmaatschappijen zoals American Airlines, United Airlines, Air India en British Airways hebben de vluchten of een deel van de vluchten naar China stilgelegd. American Airlines zal zelfs pas vanaf eind maart weer vliegen vanaf Los Angeles, reizen vanaf andere Amerikaanse bestemmingen worden mogelijk wel eerder hervat. 

KLM

KLM vliegt vooralsnog gewoon volgens schema naar bestemmingen in China. De Nederlandse vluchtmaatschappij volgt de ontwikkelingen van de uitbraak van het virus naar eigen zeggen nauwgezet.

De maatschappij krijgt haar informatie van wereldwijde instanties zoals Wereldgezondheidsorganisatie WHO, het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC, het RIVM en luchtvaartbrancheorganisatie IATA.

Mondkapjes aan boord

Er zijn volgens KLM wel voorzorgsmaatregelen genomen. Zo krijgt de crew mondkapjes aan boord. Daarnaast worden algemene hygiënemaatregelen extra onder de aandacht gebracht bij KLM-medewerkers.

KLM vliegt zeven keer week op Peking en elf keer per week naar Shanghai. Ook worden wekelijks drie vluchten naar Chengdu uitgevoerd en geldt voor Hangzhou en Xiamen dat er twee vluchten per week vertrekken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reiskoepel ANVR adviseert organisaties: één maand niet naar China reizen

Coronavirus heeft effect op economie

De economische impact van het coronavirus is mogelijk groter dan de impact bij de uitbraak van het SARS-virus in 2003. Dat komt doordat China veel belangrijker is geworden voor de wereldeconomie, stelt de Europese vermogensbeheerder Pictet Asset Management in een rapport.

Het Aziatische land was destijds goed voor 4,4 procent van de wereldwijde economie, nu is dat aandeel 15,4 procent.

Daar komt bij dat de uitbraak van het coronavirus juist in de periode van het Chinese Nieuwjaar plaatsvindt. Het effect op de nieuwjaarsuitgaven is dramatisch, aldus Pictet. De consumentenbestedingen in China zijn tegenwoordig van groter belang voor de binnenlandse en wereldwijde economie. 

IKEA

De Zweedse meubelgigant IKEA maakte vandaag al bekend dat het tijdelijk ongeveer de helft van zijn dertig winkels in China sluit. Het filiaal in Wuhan, waar het virus uitbrak, zat al op slot.

Starbucks en McDonald's sloten ook al Chinese filialen. China is een belangrijk land voor Starbucks. Bij de bekendmaking van de cijfers over het afgelopen kwartaal, waarschuwde Starbucks al dat de uitbraak van het virus de resultaten in het lopende kwartaal en het boekjaar flink zal beïnvloeden.

De Europese beurzen hadden dinsdag een moeilijke dag vanwege het coronavirus, maar woensdag werd dat hersteld.

Extra uitzending: Het coronavirus, jouw vragen beantwoord

De hele wereld praat erover: het coronavirus, maar hoe gevaarlijk is dit virus nou voor jou en mij?

Morgen om 19.50 uur in een extra uitzending op tv, site en app beantwoorden wij samen met onder meer specialisten van het RIVM jouw vragen. Heb jij ook een vraag? Mail hem in tekst of met een liggende video naar oproep@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van