Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Regels Amsterdam voor vakantieverhuur zijn in strijd met de wet

29 januari 2020 12:02 Aangepast: 30 januari 2020 16:01
Beeld © ANP

Amsterdam is niet streng genoeg in de strijd tegen de verhuur van huizen via sites als Airbnb. De regels die de gemeente aan huiseigenaren oplegt, zijn in strijd met de wet. Het gevolg is dat geen enkele huiseigenaar zonder vergunning zijn huis nog mag verhuren via sites zoals Airbnb.

Huiseigenaren in Amsterdam mogen van de gemeente op dit moment volstaan met een melding als ze hun huis willen verhuren via sites zoals Airbnb. Ze hoeven daar geen vergunning aan te vragen.

Maar het is helemaal niet aan de gemeente om dat te bepalen. Sterker nog: het is een overtreding van de Huisvestingswet, vonnist de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van ons land. 

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Airbnb-verhuur zonder vergunning is illegaal. En nu?

Boete kwijtgescholden

De uitspraak werd gedaan in een rechtszaak die was aangespannen door een huiseigenaar die een boete van de gemeente had gekregen omdat ze de verhuur van haar huis niet had gemeld.

Maar de Raad van State vindt de de vraag of er wel of niet gemeld is niet relevant. De regels zijn illegaal omdat er voor vakantieverhuur een vergunning nodig is, oordeelt de Raad.

Geen Airbnb-verhuur zonder vergunning 

Het gevolg van het vonnis is dat huiseigenaren niet meer zonder vergunning hun huis mogen verhuren via sites zoals Airbnb. De huiseigenaar die de rechtszaak voerde, hoeft de boete verder niet te betalen.

Of er nog meer huiseigenaren vanwege het niet melden van verhuur van hun huis aan toeristen een boete hebben gehad die zij dus niet hoeven te betalen, is onduidelijk. De juristen van de gemeente bestuderen de uitspraak op dit moment, laat woordvoerster Nika Haspels in een eerste reactie aan RTL Z weten. 

Verhuur woning verboden

De vakantieverhuur van woningen is verboden, volgens de Huisvestingswet. Daar kan een uitzondering op gemaakt worden als de eigenaar een vergunning heeft die de gemeente kan afgeven. 

In Amsterdam gold tot nu toe: als huiseigenaren de verhuur vooraf melden dan is vakantieverhuur ook zonder vergunning toegestaan. Dat mag dan maximaal 30 nachten per jaar. Als de eigenaar de verhuur vooraf níet meldt, dan kan de gemeente een boete opleggen van 6000 euro

En dat was exact wat een huiseigenaar in juli van 2018 overkwam, toen zij haar huis vijf dagen aan Amerikaanse toeristen verhuurde zonder dat vooraf te melden. Zij ging in bezwaar tegen de boete bij de gemeente en toen die voet bij stuk hield, stapte zij naar de rechtbank. Daar vond zij geen gehoor, maar bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van ons land dus wel. 

Lobby voor Europese regels

"Deze uitspraak heeft betrekking op een wet die al wordt bijgewerkt", meldt Bernard D'heygere, woordvoerder van het bedrijf. "We willen samenwerken met de overheid om te zorgen dat de aanbieders van woningen de regels volgen, maar dit soort situaties zijn verwarrend. Als het aan ons ligt komt er meer duidelijkheid over de regels in Europa." 

Het bedrijf lobbyt voor een Europese toezichthouder voor digitale diensten. Weliswaar werkt het bedrijf naar eigen zeggen samen met alle overheden bij het ontwikkelen van regels voor de branche, het is 'een lange weg die soms verwarrend is en vaak kostbaar'. Eén loket is daarom handiger voor iedereen, schrijft Chris Lehane, hoofd communicatie bij het bedrijf, in een blog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore