Bedrijven

Renault neemt met nieuwe ceo De Meo afscheid van Ghosn-tijdperk

28 januari 2020 19:27 Aangepast: 28 januari 2020 20:17
De 52-jarige Luca de Meo wordt de opvolger van Thierry Bolloré, de voormalige rechterhand van Carlos Ghosn. Beeld © EPA

Luca de Meo wordt de nieuwe topman van Renault. Met de Italiaan die een verleden heeft bij Toyota, Fiat en Volkswagen neemt het Franse bedrijf definitief afscheid van het veelbesproken tijdperk onder de gevallen Carlos Ghosn.

Het hing al even in de lucht, maar is nu definitief: De Meo is per 1 juli aanstaande de nieuwe ceo van Renault. Dat heeft het autoconcern zojuist bekendgemaakt in een verklaring.

De Meo heeft ruim twee decennia ervaring in de auto-industrie. Wat ook van pas komt: hij spreekt vijf talen, waaronder Frans.

Flitsende carrière

De 52-jarige bestuurder begon zijn flitsende carrière ook al bij Renault, voordat hij vertrok naar de Europese tak van het Japanse Toyota en later Fiat. Daar mocht hij als dertiger van de veelgeprezen topman Sergio Marchionne - overleden in juli 2018 - het merk nieuw leven in blazen, schrijft persbureau Bloomberg

In 2009 vertrok De Meo naar Volkswagen om daar de marketingafdeling te leiden. Ook werkte hij voor dochterbedrijven Audi en Seat, waar hij in 2015 promoveerde tot directievoorzitter. Bij Seat stapte hij eerder deze maand op eigen verzoek op. Sindsdien was het wachten op zijn aanstelling bij Renault.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Renault schuift ceo Thierry Bolloré per direct aan de kant

Bestuurscrisis 

De Franse autofabrikant was sinds oktober op zoek naar een nieuwe topman. Na het ontslag van gevallen automagnaat Carlos Ghosn - die naast Renault ook bij Nissan de touwtjes stevig in handen had - werd in januari 2019 de Fransman Thierry Bolloré aangesteld. 

Daarmee was de bestuurscrisis nog niet voorbij. Er ontstond al snel kritiek op Bolloré, de voormalige tweede man achter Ghosn. Hij zou niet voor de gewenste resultaten zorgen en overhoop liggen met de invloedrijke voorzitter van de raad van commissarissen, Jean-Dominique Senard.

Het ontslag van Bolloré op 11 oktober was volgens marktanalisten ook een duidelijk signaal dat Renault de plooien wilde gladstrijken met partner Nissan, dat in groot conflict was gekomen met Ghosn. Dat conflict draaide zoals bekend uit op de arrestatie en bizarre vlucht van Ghosn uit Japan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe Carlos Ghosn van gerespecteerd automagnaat een voortvluchtige werd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van