Bedrijven

Giethoorns hotel lijkt voorlopig enige slachtoffer Chinese virusannuleringen

28 januari 2020 16:07 Aangepast: 28 januari 2020 17:59
Zomerdrukte in Giethoorn. Beeld © ANP Foto

De eigenaresse van Hotel Pergola in Giethoorn baalt. Voor de komende maand heeft ze zes keer zoveel annuleringen gekregen vanuit China als normaal. Toch lijkt ze nog de uitzondering binnen de Nederlandse hotelbranche.

De effecten van het coronavirus zijn voelbaar bij Miriam Slomp, eigenaar van Hotel Pergola (20 kamers), dat ligt aan een van de karakteristieke kanaaltjes in Giethoorn. "Ik heb inmiddels 58 annuleringen binnen voor deze maand", zegt ze tegen RTL Z. "Normaal zijn dat er een stuk of 10."

Opvallend veel 

Annuleringen vanuit China zijn op zich niet vreemd, zegt Slomp. "Soms krijgen ze hun visa niet rond, dan is het logisch dat ze afzeggen." Maar nu zijn het er een stuk meer en het is toch wel opvallend dat die stijging samenvalt met de uitbraak van het coronavirus, vindt ze.

"Het moet niet te lang duren. In maart, als de Keukenhof weer open is, komt het seizoen echt op gang."

Niet meer annuleringen

Maar voorlopig lijkt het hotel van Slomp een uitzondering Uit een rondgang van RTL Z langs verschillende hotels in de Randstad blijkt dat Chinezen het niet overal laten afweten. 

Het Van der Valk-hotel in Volendam herkent zich niet in het beeld. Ook bij de hotels van Inntel in onder andere in Zaandam, Eindhoven en Utrecht)komen niet meer annuleringen binnen dan anders in deze tijd van het jaar.

Hetzelfde verhaal horen we van het Shanghaihotel in Delft. Daar meldde zich alleen een boze klant die eiste dat het hotel zou vertellen hoeveel Chinezen er precies verbleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ergens nog een mondkapje? Groothandels en webshops kunnen vraag nauwelijks aan

Reisverbod

Het Nederlands bureau voor toerisme NBTC zegt nog geen concrete berichten of klachten uit de branche te krijgen dat het aantal annuleringen vanuit China is gestegen. Maar het bureau sluit niet uit dat dit alsnog gebeurt. 

"De meeste Chinezen bezoeken Nederland in maart en april, als de Keukenhof in bloei staat", zegt woordvoerder Elsje van Vuuren. "Het is nu nog lastig om te zeggen of de toerismebranche het dan gaat merken. Dat hangt er onder meer vanaf hoe lang het reisverbod geldt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse bedrijven houden personeel weg uit China

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van