Bedrijven

China vraagt Philips om apparatuur voor bestrijding coronavirus

28 januari 2020 09:09 Aangepast: 28 januari 2020 20:44
De productie bij Philips Healthcare in de fabriek in Best. Beeld © ANP

Philips is benaderd door de Chinese overheid over de levering van apparatuur die kan worden gebruikt in de strijd tegen het coronavirus. Dat zegt ceo Frans van Houten tegen RTL Z.

Philips levert apparatuur voor de medische sector. Daarbij gaat het om onder meer diagnostische apparatuur om ziektes op te sparen. Die apparatuur kunnen ze in China vanwege de uitbraak van het coronavirus goed gebruiken.

CT-scanners en beademingsapparatuur

De Chinese overheid heeft het Nederlandse concern benaderd om apparatuur te leveren. Het gaat om CT-scanners en beademingsapparatuur.

Aan de nadere kant heeft het coronavirus ook negatieve gevolgen voor Philips. Er werken in China zo'n 8000 medewerkers voor het concern, bijna allemaal Chinezen. Aan hen is gevraagd om thuis te blijven, behalve degenen die apparatuur leveren aan klanten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Merk Philips zat in ons brein én hart: maar dat is voorbij'

Koffiezetapparaten in de verkoop

Van Houten deed zijn uitspraken op de dag dat het bedrijf kwartaalcijfers presenteert. Daarbij werd ook een koerswijziging aangekondigd.

Het Philipsconcern wil zich helemaal gaan richten op producten voor gezondheidszorg. Het onderdeel dat onder meer koffiezetapparaten en airfryers maakt wordt apart gezet. Die activiteiten passen niet meer binnen de onderneming.

Philips bekijkt de opties voor het onderdeel. In de praktijk betekent dit dat de divisie te koop staat.

De keuze voor medische apparatuur is begrijpelijk, zegt analist Hendrik Jan Tuch van Aegon Asset Management. "Diagnostiek is een hele belangrijke markt en ik denk dat het een groeimarkt zal blijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winstwaarschuwing Philips vanwege impact handelsoorlog, koers 7 procent onderuit

Vierde kwartaal

De omzet van Philips over het vierde kwartaal was wat beter dan analisten hadden verwacht, maar het resultaat viel wat tegen. Voor 2020 voorziet het bestuur verschillende risico's, maar het denkt wel een hogere omzet en een hogere winstmarge te behalen.

Philips klaagde bij de publicatie van de halfjaarcijfers in juli al over de handelsoorlog. In oktober volgde een winstwaarschuwing. Het zei een jaar geleden al delen van de productie te gaan verplaatsen om importheffingen van de VS en China te omzeilen.

2020

Voor 2020 ziet Philips voortgaande geopolitieke en economische risico's. Toch denkt het dat de vergelijkbare omzet met 4 tot 6 procent zal kunnen groeien. Verder zal de ebitamarge met een vol procentpunt kunnen toenemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van