Ga naar de inhoud
Bedrijven

Zakenbank Goldman Sachs: geen vrouw in bestuur, dan geen beursgang

De topman bij Goldman Sachs is David Salomon. Beeld © Getty

De toonaangevende zakenbank Goldman Sachs zal bedrijven die naar de beurs willen daar alleen bij helpen als zij minstens één vrouw in het bestuur of de raad van commissarissen hebben.

Dat zei topman David Salomon gisteren tegen zakenzender CNBC. In de VS zijn de raad van bestuur en de raad van commissarissen, in tegenstelling tot in Nederland en de rest van continentaal Europa, één orgaan.

Eén van de activiteiten van zakenbanken zoals Goldman Sachs is het bijstaan van bedrijven die naar de beurs gaan, uiteraard tegen een niet onaanzienlijke vergoeding.

Historische
Lees ook:
Historische stap: vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven

In 2021 minstens 2

De bank eist voortaan dat als het bedrijf in kwestie minstens één persoon als bestuurder of commissaris heeft die niet man, blank en heteroseksueel is. In de praktijk zal Goldman vooral kijken of er vrouwen in de 'board' zitten.

Vanaf volgend jaar verlangt de bank zelfs dat er twee personen met een andere achtergrond in het bestuur of de raad van commissarissen zitten. In eerste instantie gaat het om bedrijven die in de VS of Europa naar de beurs willen. Uiteindelijk zal dat ook voor andere regio's gelden.

Meer vrouwen: betere resultaten

"Misschien dat het ons wat opdrachten kost, maar op de langere termijn is dit, denk ik, het beste advies voor bedrijven die voor hun aandeelhouders goede resultaten willen behalen", aldus Solomon.

Uit een onderzoek van de Londense Cass Business School uit 2018 blijkt dat financiële ondernemingen die een meer diverse samenstelling van het bestuur en de commissarissen hadden beter door de crisis van 2008 kwamen.

Goldman: 4 van de 11

In de 'board' van Goldman Sachs van elf personen zitten vier vrouwen, zij zijn wel allen blank. Onder de mannen is Lakshmi Mittal, de Indiase topman van staalconcern ArcelorMittal, uit India. Verder zit de in Nigeria geboren Adebayo Ogunlesi in de 'board'.

In de laag onder het bestuur, het management committee, zijn trouwens maar negen van de 34 leden vrouw. 

Goldman benoemde in het jaar 2000 voor het eerst een vrouw in de board: Ruth J. Simmons. Zij is van afro-Amerikaanse afkomst. De Londense vestiging van Goldman Sachs benoemde pas in 2016 voor het eerst een vrouw in het bestuur.

JP Morgan: maar twee vrouwen

Bij Citigroup en Bank of America zijn 6 van de 17 leden van de board vrouw, terwijl bij Morgan Stanley er slechts 4 vrouwen zitten in de board van 16 personen.

Concurrent JP Morgan Chase heeft maar twee vrouwen onder de in totaal 16 bestuurders en commissarissen.

Boete bij alleen mannen

De vraag naar diversiteit in het bestuur komt uit steeds meer hoeken. Zo geldt er sinds kort een boete in de staat Californië van 100.000 dollar voor beursgenoteerde bedrijven met alleen maar mannen in de top.

Grote vermogensbeheerders als BlackRock en State Street eisen van bedrijven waarin ze beleggen dat er vrouwelijke directeuren werken. Vorig jaar ging bijna de helft van de open topposities bij de grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven naar een vrouw.

In juli meldde CNBC dat elk bedrijf uit de brede Amerikaanse S&P 500-index een vrouw als bestuurder of commissaris had.