Bedrijven

'Maker baggerschepen IHC praat met HAL en Van Oord over overname'

24 januari 2020 10:06 Aangepast: 27 januari 2020 15:24
Model van een baggerschip van IHC. Beeld © ANP

De Nederlandse bouwer van baggerschepen IHC wordt overgenomen door of krijgt een kapitaalinjectie van investeerder HAL, het Nederlandse baggerconcern Van Oord en de Belgische baggeraar Deme. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van bronnen.

Daardoor zou moeten worden voorkomen dat IHC en de kennis voor de bouw van baggerschepen in Chinese handen komen, schrijft het FD. Volgens de krant zou er een Chinese partij interesse hebben om IHC te kopen. 

Een woordvoerder van IHC bevestigt dat er wordt gesproken met een industrieconsortium, maar 'gedurende het proces' mag hij er verder niets over zeggen. Wel zegt hij dat IHC op zoek is naar een nieuwe investeerder. Of de partijen uit Nederland, Europa of daarbuiten komen wil hij niet zeggen.

IHC is wereldmarktleider bij de bouw van baggerschepen, Van Oord en Deme zijn belangrijke klanten. IHC is voor 71 procent in handen van de Rotterdamse miljardair Cees de Bruin. Rabobank heeft 11 procent en het personeel en het management de rest.

Verlies

IHC leed over 2018 een verlies van 80,6 miljoen euro, op een omzet van 942 miljoen euro. Volgens het FD leed het bedrijf ook in de eerste helft van 2019 verlies.

Medio juli bereikte IHC overeenstemming met aandeelhouders en banken over versterking van het garantievermogen met 30 miljoen euro plus leningen van 90 miljoen euro. Dat bedrag van in totaal 120 miljoen euro zou voor maximaal twee jaar zijn.

Concurrenten

Het zou frappant als Van Oord en Deme zouden samenwerken. Het zijn immers concurrenten. Verder heeft investeringsmaatschappij HAL een belang van ruim 40 procent in Boskalis, een andere grote Nederlandse baggeraar.

HAL heeft ook andere belangen in de Nederlandse maritieme sector, zoals in Vopak en SBM Offshore. Het belegt voor de lange termijn. Zo zit het al sinds 1989 in Boskalis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rijke families: zo vergaarden de Van der Vorms 9 miljard euro

Wereldspelers

Veel landen houden hun baggermarkt gesloten voor buitenlandse spelers. In de internationale markt, waar dus wel andere baggeraars kunnen meedingen naar opdrachten, voeren Nederlandse en Vlaamse spelers de boventoon. Daar komen ze ook Chinese baggeraars tegen, die vaak concurreren op prijs.

Hal, Van Oord en Deme willen geen commentaar geven op het bericht in het FD.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van