Bedrijven

Ondernemers rekenen op verlenging deadline handelsdeal EU-VK

24 januari 2020 07:51 Aangepast: 24 januari 2020 08:36
Enorme rijen vrachtwagens voor de Franse ingang van de Kanaaltunnel tijdens een staking dit voorjaar. Bij een no deal dreigt het nog veel erger te worden. Beeld © AFP

De meeste ondernemers denken dat er niet binnen een jaar een handelsdeal is tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na de brexit. De meerderheid gaat ervan uit dat er meer tijd komt om een verdrag te sluiten.

Dat meldt de Kamer van Koophandel, die tweehonderd ondernemers die zakendoen met het VK heeft gevraagd naar hun verwachtingen rondom brexit. 

Volgens de huidige planning gaan de Britten op 31 januari de Europese Unie uit. Vervolgens start een overgangsperiode waarin alles hetzelfde blijft en waarin onderhandeld moet worden over de toekomstige relatie. Op 31 december 2020 loopt die transitieperiode af. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koninklijke handtekening staat onder brexitwet, nu de EU nog

37 procent gaat uit van verlenging

34 procent van de ondernemers denkt dat er dan een akkoord is, maar 37 procent verwacht dat de transitieperiode verlengd zal worden. Premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk heeft eerder gezegd dat niet te willen. 

Een zesde van de ondervraagden denkt dat er helemaal geen overeenkomst wordt bereikt. Zij gaan er ook vanuit dat er dan geen verlenging komt, en dat er dus een 'no deal' brexit is. Ruim een derde van de ondernemers bereidt zich hoe dan ook voor op alle scenario's.

17 procent is niet voorbereid op brexit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van