Bedrijven

Tegenvaller voor Takeaway: Britse toezichthouder onderzoekt overname Just Eat

23 januari 2020 20:00 Aangepast: 23 januari 2020 20:54
Beeld © ANP

De Britse toezichthouder CMA start toch een onderzoek naar de overname van maaltijdbezorger Just Eat door branchegenoot Takeaway. Daardoor dreigt vertraging bij het fusieproces. In het uiterste kan de CMA beslissen om Takeaway geen toestemming te geven voor de overname.

Takeaway meldt het onderzoek donderdag nabeurs in een persbericht. De CMA is de Britse equivalent van de Autoriteit Consument en Markt. De waakhond moet erop toezien dat er genoeg concurrentie is – in dit geval op de Britse bezorgmarkt – waardoor consumenten een eerlijke prijs betalen.

Het onderzoek spitst zich toe op de vraag of Takeaway ook was teruggekeerd op de Britse markt als het Just Eat niet zou hebben overgenomen. Takeaway was eerder al actief in het Verenigd Koninkrijk, maar verkocht in 2016 zijn verlieslatende Britse activiteiten aan Just Eat.

De achterstand op de concurrentie in het Verenigd Koninkrijk was destijds te groot, stelde oprichter Jitse Groen. "We zitten lang genoeg in deze business om te weten wanneer je beter je verlies kunt nemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Koop Just Eat levert grote voordelen op voor Takeaway.com'

Vier jaar later neemt het Nederlandse bedrijf concurrent Just Eat in zijn geheel over en keert het als gevolg daarvan terug in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Takeaway waren er los van de overnamegesprekken met Just Eat, die in 2019 begonnen, geen plannen om opnieuw de Britse markt te betreden.

De toezichthouder ging daar aanvankelijk in mee, maar ziet nu toch genoeg grond om een onderzoek te starten. Vooralsnog kan de overname van Just Eat door Takeaway gewoon doorgaan. Wel kan de CMA verplichten dat de bedrijven allebei afzonderlijk moeten worden aangestuurd zolang het onderzoek loopt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van