Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Koers Citrix lijdt niet onder lek in software, integendeel

24 januari 2020 17:27 Aangepast: 14 mei 2020 21:04
Beeld © Getty

De onrust over het lek in de software van Citrix heeft op de koers geen enkel effect gehad. Die is de laatst weken alleen maar gestegen. Dat is goed te verklaren, zeggen deskundigen.

Citrix is een systeem waarmee medewerkers op afstand kunnen inloggen op de bedrijfssystemen. In december werd er in het systeem een ernstig lek aangetroffen waarmee hackers eenvoudig binnen kunnen komen.

Het Nationaal Cyber Security Centrum raadde vorige week bedrijven aan om per direct te stoppen met het gebruik van de systemen. Inmiddels zijn er voor enkele versies beveiligingsupdates geweest en voor andere versies komen die op 27 of 31 januari. Ook buiten Nederland waren er problemen.

In een document dat Citrix op 21 januari bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft gedeponeerd staat echter niet dat er schadeclaims zijn die een materieel effect zullen hebben op de resultaten.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Extra werkplekken op ministeries om beveiligingslek Citrix

Beurskoers stijgt

Ondanks de overlast heeft de beurskoers het de afgelopen weken prima gedaan. Dit jaar steeg de koers al met 14 procent. Citrix heeft het veel beter gedaan dan de brede Amerikaanse S&P 500-index, of de Nasdaq, waarin veel technologiefondsen zitten.

Opvallend genoeg maakt het bestuur van Citrix in het kwartaalbericht geen woorden vuil aan de lek in het systeem en ook analisten vroegen er niet naar.

Goede kwartaalcijfers

Voor de beurskoers zijn de resultaten de belangrijkste drijfveer, zegt Tony Harvey, analist bij onderzoeksbureau Gartner. De resultaten over het vierde kwartaal, die eerder deze week bekend werden gemaakt, waren beter dan verwacht. Zo groeide de nettowinst met 25 procent tot 207,1 miljoen dollar. Dat is iets beter dan analisten hadden gedacht.

De omzet groeide met minder dan 1 procent tot 809,8 miljoen dollar. Ook dat is wat beter dan waar de markt op had gerekend.

Drijfveer voor de koers

De overgang van klanten naar de cloud en mobiele oplossingen biedt veel perspectief voor Citrix, aldus Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger.

Gunstig is ook dat het bedrijf meer abonnementen aanbiedt in plaats van dat het licenties verkoopt, zegt hij. Dat betekent dat als klanten van Citrix binnen zijn, ze elke maand een gering bedrag betalen en de hoogte van dat bedrag maakt de animo om over te stappen klein, zegt Zwanenburg.

Sowieso is het voor klanten lastig om over te stappen, denkt Harvey. Het programma is immers helemaal verweven met de andere software. "Het is net als dat je zou willen afstappen van Windows, dat is ook heel moeilijk".

'Nederlands probleem' 

Er zijn vaker bedrijven die last hadden met beveiliging en vaak heeft de koers van het bedrijf dat wordt gehackt juist te lijden, zegt Harvey naar aanleiding van de problemen die er in Nederland waren met Citrix.

De problemen met beveiliging lijken trouwens vooral een Nederlands probleem, aldus Zwanenburg. Hij denkt dat Nederlandse instellingen, vooral die niet tot het bedrijfsleven behoren, werken met verouderde software. Voor een deel heeft dat met geld te maken en deels ook met het gebrek aan goed geschoold personeel bij die instellingen, verwacht hij.

Inkoop eigen aandelen

Citrix maakte ook bekend voor 1 miljard dollar extra aan eigen aandelen te gaan inkopen, waardoor het totale bedrag dat hieraan zal worden besteed oploopt tot 1,75 miljard dollar.

Beleggers zijn er vaak van gecharmeerd als bedrijven eigen aandelen inkopen, omdat daardoor de winst over minder aandelen hoeft te worden verdeeld en dat heeft een opwaarts effect op de winst per aandeel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore