Ga naar de inhoud
Bedrijven

Kleine ondernemers kunnen geen aanspraak maken op miljarden Invest-NL: VVD boos

Wouter Bos leidt Invest-NL. Beeld © ANP

Invest-NL zou voor kleine en grote bedrijven een alternatief moeten vormen voor de vaak stugge leenvoorwaarden van banken. Maar het investeringsvehikel kent een ondergrens van 5 miljoen euro. Tot woede van de VVD, die Invest-NL-voorman Wouter Bos oproept de grens te verlagen, zodat kleinere ondernemers ook aanspraak kunnen maken op de miljarden uit het fonds.

"Ook de slager om de hoek die zijn zaak wil vernieuwen, of die sportschool die nieuwe apparaten nodig heeft, moeten kunnen rekenen op hulp bij het vinden van financiering. Omdat zij steeds 'nee' te horen krijgen bij een bank hebben we Invest-NL opgericht", zegt Dennis Wiersma. 

Het VVD-kamerlid vindt dat die grens moet worden afgeschaft. "Het moet niet om een bedrag gaan, maar om een goed idee van de ondernemer."

Andere financiering

Invest-NL, aangestuurd door Wouter Bos, werd vorige week officieel gelanceerd. Het investeringsvehikel moet ervoor zorgen dat vernieuwende bedrijven gemakkelijker toegang krijgen tot financiering.

Maar voor minder dan 5 miljoen euro hoeven bedrijven niet bij het fonds aan te kloppen. Daar komt nog een belangrijke voorwaarde bovenop: Invest-NL legt maximaal de helft van het gevraagde bedrag bij. Dat betekent dat bedrijven ook nog voor minstens 5 miljoen bij andere financierders moeten zoeken.

Investeringsfonds
Lees ook:
Investeringsfonds Wouter Bos gelanceerd, 1,7 miljard voor innovatieve bedrijven

'Loze woorden'

Dat is ook tegen het zere been van Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL). "Minister Wiebes heeft vanuit het parlement meermalen expliciet meegekregen ervoor te zorgen dat ook het mkb, zoals start-ups en scale-ups, aanspraak moeten kunnen maken op Invest-NL", zegt hij.

De ONL-voorman noemt die belofte nu 'loze woorden'. "10 Miljoen euro is voor een groot deel van de kansrijke groeiprojecten van het mkb niet nodig of niet haalbaar."

Scale-ups

Een woordvoerder benadrukt dat Invest-NL zich 'in eerste instantie' vooral zal richten op innovatieve projecten in de energietransitie. "Dat zijn bijvoorbeeld scale-ups die een demo-fabriek willen bouwen. Dat gaat om tientallen miljoenen."

Daarnaast wordt onderzocht of Invest-NL in de toekomst ook geld kan uitkeren via investeringsfondsen. Dan zou ook minder dan 5 miljoen uitgekeerd kunnen worden. 

"Op onze website kunnen ondernemers een lijst vinden van onze criteria", voegt de woordvoerder toe. "Als iemand voor 100 procent voldoet aan al onze criteria, maar niet aan die grens van 5 miljoen, gaan we nog steeds met diegene in gesprek."

Energie en klimaat

Invest-NL heeft een startkapitaal van 1,7 miljard euro en is vooral gericht op bedrijven die zich bezighouden met innovatie rondom de energie- en klimaattransitie. Er zijn nu zo'n 150 aanmeldingen voor financiering.