Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Beurzen Azië in het rood vanwege angst om coronavirus

21 januari 2020 07:47 Aangepast: 21 januari 2020 08:40
Een controlepost op het vliegveld bij het Japanse Narita vanwege de uitbraak van het coronavirus. Beeld © EPA

Beleggers in Azië vrezen de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus in China. Aandelenkoersen gingen in de min, beleggers mijden het risico en staken hun geld in obligaties en goud. 

De yen werd daardoor meer waard, net als Amerikaanse staatsobligaties. De Chinese yuan werd juist minder waard, meldt persbureau Bloomberg.

Beleggers vrezen dat mensen minder gaan reizen door het coronavirus, dat verwant is aan het SARS-virus dat in 2003 veel onrust veroorzaakte en over de hele wereld ruim zevenhonderd levens eiste. Vannacht werd bekend dat opnieuw iemand is overleden aan de gevolgen van het virus, dat inmiddels vier slachtoffers heeft geëist.

Overdraagbaar van mens tot mens

Veel voorkomende tekenen van infectie met het virus zijn ademhalingsproblemen, koorts en hoesten. In ernstige gevallen kan het leiden tot een longontsteking, nierfalen en is het dodelijk. China maakte gisteren bekend dat het virus overdraagbaar is van mens tot mens.

In verschillende Aziatische landen zijn mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. In verschillende Aziatische landen zijn mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus.

Op reis voor Chinees Nieuwjaar

Miljoenen Chinezen gaan binnenkort echter op reis om Chinees Nieuwjaar te vieren. De makers van luchtreinigers en andere beschermingsproducten zoals mondmaskers zaten dan ook in de lift. Het Japanse Azearth maakte een koerssprong van ruim 16 procent en Airtech Japan dikte 8 procent aan.

Dat was niet voldoende om de koersverliezen van andere bedrijven op te vangen. De Nikkei in Tokio ging met een verlies van 0,9 procent de dag uit op 23.864,56 punten. Japan Airlines zakte 3 procent. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

IMF: wereldeconomie gaat minder hard groeien, risico's blijven

Waarschuwing IMF

De Chinese beurzen gingen eveneens omlaag. De beursgraadmeter in Shanghai noteerde tussentijds 1,3 procent in de min. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 2,5 procent. Kredietbeoordelingsbureau Moody's verlaagde de kredietrating voor Hongkong vanwege de aanhoudende protesten in de stad.

Beleggers waren al op hun hoede nadat het Internationaal Monetair Fonds gisteren waarschuwde de de wereldeconomie minder hard zal groeien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van