Ga naar de inhoud
Bedrijven

Meer dan 1000 EU-bedrijven willen kantoor in VK openen na brexit

Beeld © Getty Images

Meer dan 1400 bedrijven uit de Europese Unie hebben vergunning aangevraagd om tijdelijk in het Verenigd Koninkrijk te kunnen opereren na de brexit. Daar zitten 131 Nederlandse bedrijven bij.

Meer dan 1000 financiële dienstverleners willen voor het eerst een kantoor openen in het Verenigd Koninkrijk, blijkt na een wob-verzoek door consultancykantoor Bovill bij de Britse financieel toezichthouder FCA. 

Het consultancykantoor concludeert dat het VK met Londen ook na de brexit een grote financiële speler blijft op het wereldtoneel. 

Zo
Lees ook:
Zo werd het blauwharige brexitmonster bedacht

Volgens Bovill had de FCA, de financiële toezichthouder, in oktober in totaal 1441 aanvragen ontvangen om een tijdelijke vergunning te krijgen. Met zo’n tijdelijke vergunning mogen bedrijven uit de Europese Economische Ruimte doorgaan met hun dienstverlening in het VK, ook als de huidige afspraken wegvallen. 

Ondertussen zouden die bedrijven dan een volledige en permanente toestemming kunnen aanvragen van de autoriteiten in het VK. Op dit moment doet 83 procent van de aanvragende bedrijven nog zaken onder een ‘dienstenpaspoort’, stelt Bovill, waarbij ze nu geen fysiek kantoor hebben in het VK. 

Brexitwet
Lees ook:
Brexitwet neemt laatste horde in Lagerhuis: Johnson is er bijna

Reputatie behouden

Er zijn ruim 100 banken die hun aanwezigheid in Londen versterken of voor het eerst een vestiging opzetten in de hoofdstad. Of de vestigingen die geopend worden puur op papier zijn, of dat er ook veel personeel naar het VK wordt verplaatst, wordt niet direct duidelijk. 

Toch stelt Bovill dat het goed nieuws is voor de Britse economie. Volgens een partner van het bedrijf betekenen deze cijfers dat Europese bedrijven kantoorruimte kopen, mensen zullen inhuren en advies zullen inwinnen in het VK. Daarmee behoudt het VK zijn reputatie als belangrijke locatie voor financiële dienstverlening, stelt Bovill. 

Top 5

De meeste bedrijven die een kantoor willen openen in het VK om zaken te doen komen uit Ierland, waar het VK veel handel mee drijft. Tweede op de lijst, met 170 bedrijven, is Frankrijk. 

Daarna volgen Cyprus (165 bedrijven), Duitsland (149) en Nederland (131).