Bedrijven

Duitse concurrent Damen vecht miljardenorder fregatten aan

20 januari 2020 16:08 Aangepast: 20 januari 2020 16:09
Op de werf van Thyssenkrupp in Kiel werden in het verleden onder meer onderzeeërs gebouwd. Beeld © AFP

Het Duitse consortium dat de slag verloor om de miljardenorder voor het bouwen van minimaal vier Duitse fregatten, legt zich daar niet bij neer. Dat is slecht nieuws voor het consortium onder leiding van het Nederlandse Damen, dat de voorkeur heeft gekregen van het Duitse ministerie van Defensie.

Het bedrijf, German Naval Yards Kiel genaamd, laat vandaag weten 'alle juridische middelen in te zetten' om de beslissing van het Duitse ministerie ongedaan te maken. Het Duitse bedrijf claimt dat het besluit niet volgens de regels is gegaan.

Vorige week werd bekend dat een consortium onder leiding van het Nederlandse bedrijf Damen Shipyards de vier fregatten mag gaan bouwen. De opdracht heeft een waarde van zo'n 4,5 miljard euro. Daarmee is het de grootste order ooit voor de Duitse marine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Damen sleept Duitse miljardenorder voor vier oorlogsschepen binnen

'Duitse industrie benadeeld'

Dat de opdracht aan het Duitse concern voorbij is gegaan, is volgens de klagers slecht voor de Duitse werkgelegenheid. De Duitse staalgigant Thyssenkrupp is ook betrokken bij de opdracht.

Volgens Thyssenkrupp staan door het mislopen van de opdracht meer dan 1000 banen op het spel. De werf van het consortium is in de havenstad Kiel, in het noorden van het land.

Sowieso in Duitsland gebouwd

Maar ook de werf waar Damen het schip wil bouwen, ligt in Duitsland, alleen dan in de havenstad Hamburg, een stuk verder naar het westen. Damen werkt namelijk samen met de Duitse werf Blohm + Voss.

Niet alleen juridische procedures kunnen nog roet in het eten gooien voor Damen. Het Duitse parlement moet ook nog goedkeuring geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van