Bedrijven

Komende jaren loopt woningtekort met tienduizenden op

22 januari 2020 05:11
Beeld © ANP

Woningzoekers zullen geduld moeten blijven hebben. De komende jaren blijft het aantal op te leveren nieuwe woningen ver achter bij de doelstelling en de groei van het aantal huishoudens. Het gaat om een tekort van tienduizenden woningen. 

De overheid wil jaarlijks graag 75.000 nieuwe woningen bijbouwen, maar die doelstelling wordt de komende jaren lang niet gehaald. Dat blijkt uit prognoses van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

60.000

Vorig jaar waren er volgens het EIB 63.000 zogenoemde 'gereedmeldingen', huizen die klaar zijn om in te wonen. Dit jaar verwacht de bouwsector 60.000 woningen af te ronden. In 2021 daalt dat zelfs tot 55.000. Het EIB verwacht dat de krapte op de woningmarkt daardoor verder zal toenemen.

Die daling komt voor een deel door de stikstof- en pfasproblematiek. Vanwege strengere milieuregelgeving is het aantal afgegeven bouwvergunningen sterk gedaald.

Na 2021 weer groei

Volgens het EIB zal het effect daarvan in 2021 het sterkst zijn. Daarna zal de bouwproductie weer op stoom komen. Na het afgeven van een vergunning duurt het doorgaans zo'n twee jaar voordat het huis er staat. 

Miniatuurvoorbeeld
Meer

'Bouwsector krimpt dit jaar door PFAS- en stikstofcrisis'

Maar ook in de jaren na 2021 zal het nog even duren voordat 'het magische getal' 75.000 wordt aangetikt. En dat terwijl het aantal huishoudens volgens het CBS wel blijft groeien. 

Miniatuurvoorbeeld
Wonen

Vijf ideeën voor de overheid om de woningcrisis op te lossen

Miniatuurvoorbeeld
Wonen

Een huis kopen in 2020? Geduld, geduld, geduld (en geld)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van