Ga naar de inhoud
Bedrijven

Afvalverwerker Renewi volgende week naar Amsterdamse beurs

Renewi verwerkt afval in onder meer Nederland en België. Beeld © Renewi

Afvalverwerker Renewi krijgt volgende week donderdag een tweede beursnotering. Het Brits/Nederlandse bedrijf heeft al een notering in Londen en daar komt een notering in Amsterdam bij. Dat is wat later dan gepland.

Aanvankelijk zou Renewi, dat voortkomt uit het Britse Shanks en het Nederlandse Van Gansewinkel, in Amsterdam in de tweede helft van vorig jaar een beursnotering krijgen, naast die in Londen.

Twee derde omzet uit Nederland en België

Dat werd uitgesteld. Nu komt het op donderdag 30 januari daar alsnog van. Er zullen geen nieuwe aandelen worden uitgegeven. De beursgang is uitgesteld omdat 'verschillende uitdagingen' nu grotendeels zijn opgelost, laat Renewi enigszins cryptisch weten. Het zou gaan om onder meer de markt voor de behandeling van thermisch behandelde grond die nu weer open is.

Renewi haalt twee derde van de omzet in Nederland en België. Als het ook in Amsterdam is genoteerd, dan sluit dat aan bij de geografische focus, zegt het zelf. Het publiceert de cijfers ook in euro's en de topman is een Nederlander: Otto de Bont.

Bijzondere last van 25,5 miljoen euro

De tweede notering komt op het moment dat Renewi flink moet afboeken op het contract met de Londense afvalverwerker Elwa. Jaarlijks werd er 200.000 ton afval uit Londen naar Nederland verscheept om hier te worden verwerkt.

Maar de Nederlandse overheid heft hier per 1 januari een belasting op, waardoor het contract niet meer aantrekkelijk is voor Renewi. Dat kost 5 miljoen euro per jaar. Verder lopen de transportkosten door brexit ook nog eens met 1 miljoen euro per jaar op. In totaal leidt dat tot een bijzondere last van 25,5 miljoen euro.

Eerder werd er al 4 miljoen euro afgeschreven.

Meevaller door AEB

Daar staat tegenover dat de installaties van afvalverwerker AEB in Amsterdam inmiddels weer volledig draaien. Daardoor valt een eerder getroffen voorziening van 3 miljoen euro vrij.

Bij AEB waren vorig jaar grote problemen en Renewi liet hier ook afval verbranden.

Resultaten

Zonder die bijzondere omstandigheden draait Renewi naar eigen zeggen sinds begin oktober volgens verwachting. Als gevolg van de PFAS- en stikstofcrisis worden er kleinere hoeveelheden afval verwerkt, maar Renewi wist de prijzen voor klanten te verhogen.

Het onderdeel dat gevaarlijk afval verwerkt doet het iets beter dan gedacht.

In de eerste helft van het eind september afgesloten boekjaar boekte Renewi nog een verlies van 35,4 miljoen euro, tegen een winst van 20,5 miljoen euro in dezelfde periode van een jaar eerder. Onderliggend, dus zonder bijzondere posten, daalde de winst toen van 25,4 miljoen euro tot 24,8 miljoen euro.

Cijfers zullen pas worden gegeven nadat het boekjaar eind maart is afgesloten. Concrete vooruitzichten voor het lopende boekjaar heeft Renewi nog niet gegeven.

Plussen en minnen

Topman De Bont gaat uit van een verbetering bij Commercial en Monostream. Commercial zamelt afval in en verwerkt het. Monostream bedrijven zijn de de recycle organisaties die de afvalstromen omzetten naar secundaire grondstoffen.

Die verbetering zal teniet worden gedaan door de slechtere gang van zaken bij het onderdeel dat afvalverwerkingsfaciliteiten exploiteert voor Britse steden. Vorig boekjaar werd fors afgeschreven op een installatie in het Britse Derby.

Dit is een artikel van