Bedrijven

Duitse minister Seehofer: snel 5G aanleggen kan niet zonder Huawei

18 januari 2020 10:31
Beeld © Getty

Snel een 5G-netwerk in Duitsland realiseren kan eigenlijk alleen maar als er wordt samengewerkt met het Chinese Huawei, denkt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken.

Zonder de technologie van het Chinese bedrijf is het lastig om een een nieuw telecomnetwerk uit te rollen, zegt minister Horst Seehofer in een interview met de Frankfurter Allgemeine.

Als Huawei zou worden uitgesloten bij de aanleg van een netwerk, zou dat jaren vertraging opleveren, zegt de minister. "Ik zie niet dat we een 5G-netwerk in Duitsland zonder bijdrage van Huawei op korte termijn kunnen realiseren", aldus Seehofer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KPN is begonnen met installatie Huawei-antennes, vooruitlopend op kabinetseisen

Zorgen over Huawei

Huawei is een vooraanstaande partij op het gebied van 5G-technologie. Duitse telecomproviders zijn, net als Nederlandse providers, in meer of mindere mate afhankelijk van technologie van Huawei. Zij willen graag met het bedrijf in zee.

Maar er zijn ook veel zorgen over het bedrijf. Amerika wil bijvoorbeeld dat Huawei wordt uitgesloten van het opbouwen van 5G-netwerken in Europa. De Amerikanen beschuldigen Huawei ervan te spioneren voor China.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De tentakels van Huawei in Nederland: kunnen we nog zonder?

Duitsland is verdeeld; het land weet niet goed wat het aan moet met Huawei. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en een van de geheime diensten zijn erg kritisch op het bedrijf. Heiko Maas, minister van Buitenlandse Zaken, wilde een paar maanden terug nog extra eisen stellen aan het bedrijf.

Merkel tegen uitsluiting

Seehofer zegt geen producten van de markt te willen weren puur omdat er 'iets mee zou kunnen gebeuren'. In handelsbeperkingen ziet hij niets. Ook bondskanselier Angela Merkel is niet voor uitsluiting van Huawei.

In Nederland bestaan ook zorgen. Veiligheidsdienst AIVD waarschuwt geen Chinese apparatuur in belangrijke netwerken zoals het nieuwe 5G-netwerk te gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van