Bedrijven

Restaurant opgericht door Paul Bocuse raakt derde ster kwijt

17 januari 2020 09:13 Aangepast: 17 januari 2020 11:38
L'Auberge du Pont de Collonges is opgericht door topkok Paul Bocuse. Beeld © ANP

Culinair Frankrijk trilt op zijn grondvesten. Het restaurant van wijlen topkok Paul Bocuse is na ruim een halve eeuw zijn derde Michelinster kwijtgeraakt.

In de nieuwe Michelingids heeft L'Auberge du Pont de Collonges, nabij Lyon, nog maar twee sterren, werd donderdagavond bekend. Bocuse kreeg in 1965 zijn derde ster voor het restaurant. Geen ander restaurant in de wereld kreeg zo lang onafgebroken de hoogste waardering in de culinaire gids.

Begin 2018 overleed Bocuse op 91-jarige leeftijd. Hij had groot aanzien in de culinaire wereld. De Bocuse d'Or, de meest prestigieuze prijs onder topchefs over de hele wereld, draagt zijn naam. Hij schreef ook enkele toonaangevende kookboeken.

De nieuwe Michelingids voor Frankrijk wordt pas over twee weken uitgegeven, maar het personeel van L'Auberge is al ingelicht over de degradatie. GL Events, het bureau dat de Bocuse d'Or uitreikt, schrijft dat het besluit hard is aangekomen. "De hele Bocuse d'Or-familie voelt verdriet en hernieuwd respect voor het oeuvre van Monsieur Paul."

Nouvelle cuisine

Bocuse wordt vooral herinnerd als grondlegger van de 'nouvelle cuisine', een kookstijl met lichte en verse ingrediënten in relatief kleine porties.

Naast L'Auberge du Pont de Collonges had Bocuse nog een restaurant onder de rook van Lyon waarmee hij drie Michelinsterren behaalde. Daarnaast bouwde hij een imperium op van brasseries en toprestaurants.

Volgens Franse media waren zijn status en de welwillendheid van de makers van de Michelingids er verantwoordelijk voor dat L'Auberge du Pont de Collonges zijn drie sterren telkens behield.

Nu het etablissement zijn derde ster is kwijtgeraakt, heeft Lyon geen driesterrenrestaurant meer, schrijft Le Figaro. Dat is een pijnlijke constatering voor de stad die zich in Frankrijk presenteert als 'capitale des gueules', de hoofdstad van de gastronomie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van