Ga naar de inhoud
Bedrijven

Investeringsfonds Wouter Bos gelanceerd, 1,7 miljard voor innovatieve bedrijven

Wouter Bos gaat het fonds leiden. Beeld © ANP

Investeringsfonds Invest-NL is vanmiddag officieel gelanceerd. Het investeringsvehikel moet ervoor zorgen dat vernieuwende bedrijven makkelijker toegang krijgen tot miljarden euro's. Daarvoor start het fonds met 1,7 miljard euro.

Het fonds is op papier een private onderneming die met 1,7 miljard euro wordt gefinancierd door de overheid, en als doel heeft winst te maken. Het ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder, het ministerie van Economische Zaken is qua beleid verantwoordelijk en ex-politicus Wouter Bos stuurt het fonds aan.

Wouter
Lees ook:
Wouter Bos gaat investeringsbank Invest-NL leiden

Innovatieve bedrijven

Het fonds is bedoeld voor bedrijven die een goed idee hebben ontwikkeld en dat willen opschalen, maar er het geld niet voor hebben en ook moeite hebben met het verkrijgen van financiering op een andere plek.

Als dit soort bedrijven aankloppen bij banken of particuliere investeerders krijgen ze vaak geen financiering. Als ze wel geld kunnen lenen, moeten ze dat vaak binnen vijf jaar terugverdienen.

De overheid geeft bedrijven nu langer de tijd. Er wordt voornamelijk gezocht naar bedrijven die zich bezighouden met innovatie rondom de energie- en klimaattransitie. De bedrijven moeten op zoek zijn naar een investering van minimaal 5 miljoen euro. 

EU
Lees ook;
EU investeert 100 miljoen in mkb-bedrijven

Helft ergens anders vinden

Daar zit wel een belangrijke voorwaarde bij: de Invest-NL wil maximaal de helft van het gevraagde bedrag bijleggen. Als je als bedrijf 5 miljoen euro wil lenen bij het fonds, moet het bedrijf dus een of meerdere investeerders vinden die de andere 5 miljoen euro willen betalen.

De overheid moet dan als het ware vertrouwen laten zien in een bedrijf, zodat andere investeerders over de streep getrokken worden. De kas van Invest-NL wordt gevuld door het rendement op de investeringen. Het is dus wel de bedoeling dat het fonds winst maakt, en het gaat niet om subsidies. 

Kritiek

Er is ook kritiek op de vorming van weer een nieuw fonds, omdat er al veel overheidsfondsen zijn. De Algemene Rekenkamer onderzocht en vond 'ten minste' dertig fondsen, die samen 3,6 miljard euro in bedrijven pompten.

Het gaat dan ook om tal van fondsen met ieder weer een verschillend doel. Sommigen functioneren op provinciaal niveau, anderen richten zich op klimaatmaatregelen aan huizen. Het is ook niet altijd duidelijk wat die fondsen nu eigenlijk voor elkaar krijgen, en of hun bestaan zin heeft.