Bedrijven

'Netflix ontwijkt voor miljoenen aan belasting via Nederland'

16 januari 2020 11:33 Aangepast: 16 januari 2020 12:20
Netflix kreeg subsidie voor het maken van opnames van The Crown in het Verenigd Koninkrijk. Beeld © Getty

Streamingdienst Netflix heeft tussen de 328 miljoen en 430 miljoen dollar (295 miljoen tot 387 miljoen euro) aan winsten doorgesluisd via Nederlandse bv's. Daardoor hoefde het miljardenbedrijf maar weinig belasting af te dragen.

Dat schrijft het Britse Tax Watch UK, een denktank die zegt te streven naar meer participatie van consumenten in het debat over belastingen in Groot-Brittannië.

Het lijkt duidelijk dat Netflix zo is opgezet dat de activiteiten buiten de VS zo min mogelijk belastingen afdragen, concludeert Tax Watch UK.

Nederlandse BV's

Netflix laat het grootste deel van de inkomsten van de internationale activiteiten buiten de VS lopen via een Nederlandse bv, aldus het rapport van Tax Watch UK. Het zou gaan om 5,5 miljard euro, dat is 70 procent van de totale omzet buiten de VS.

Die bv, Netflix International BV, maakte samen met moedermaatschappij Netflix International Holdings BV een winst van 151 miljoen euro. Dat is een winstmarge van slechts 2,7 procent. Dat komt doordat er 4 miljard euro was betaald aan andere bedrijven uit de boom die Netflix had opgetuigd, aldus Tax Watch UK.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google stopt met trucje om via Nederland belasting te ontwijken

Brazilië en Uruguay

Door gebruik te maken van bedrijfjes in Brazilië en Uruguay zorgde Netflix ervoor dat in Nederland uiteindelijk maar 4 miljoen euro belasting werd betaald, schrijft Tax Watch.

Een jaar eerder werd er zelfs helemaal geen belasting afgedragen in ons land.

Kaaimaneilanden

Netflix International Holdings BV is eigendom van weer een ander Nederlands bedrijf: Netflix Global Holdings CV. Deze zou volgens het bedrijf zelf, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, niet in Nederland, maar in de VS zijn gevestigd. Daar is het bedrijf echter niet geregistreerd, concluderen de onderzoekers.

Om het nog wat ingewikkelder te maken: volgens de oprichtingsdocumenten van Netflix International Holdings is Netflix Global Holdings CV gevestigd op de Kaaimaneilanden, die bekend staan om hun lage belastingen.

Netflix zegt nu echter dat de vennootschap op de Kaaimaneilanden is opgeheven. "Waar het bedrijf nu is gevestigd is een raadsel", aldus Tax Watch UK.

Subsidie in het VK

Deze denktank merkt ook nog op dat Netflix in 2017 en 2018 in het Verenigd Koninkrijk in totaal 924.000 pond (ruim 1 miljoen euro) aan belastingverlaging kreeg om de opnames van onder meer de serie The Crown in dat land te maken.

Netflix is op de beurs zo'n 150 miljard dollar waard. Over de eerste negen maanden van 2019 steeg de omzet met 26,5 procent tot 14,7 miljard dollar. Daarop werd een 19 procent hogere winst van bijna 1,3 miljard dollar behaald.

Reactie Netflix

In een reactie weerspreekt Netflix de bevindingen van Tax Watch niet. "Bedrijfsbelasting is een belangrijk en veelbesproken issue. Uiteindelijk is het aan overheden om de regels te bepalen waar het gaat om belastingen - en in alle landen waar we actief zijn handelt Netflix in overeenstemming met deze regels", zegt Netflix in een statement. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van