Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Antwoord KLM op stikstofadvies luchtvaart: laat ons meer vliegen

15 januari 2020 20:56 Aangepast: 15 januari 2020 20:59
Pieter Elbers, ceo van KLM, tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Air France-KLM.

Meer vluchten van en naar Schiphol en de opening van Lelystad Airport mogen alleen als de luchtvaart minder stikstof uitstoot, luidt een belangrijk advies aan het kabinet. Luchtvaartmaatschappij KLM draait het om: alleen als zij kunnen blijven groeien, kunnen ze investeren in schonere luchtvaart. 

Om minder stikstof uit te stoten in Nederland, zou ook de luchtvaart zijn steentje moeten bijdragen. Weliswaar draagt vliegen maar voor een bescheiden deel bij aan de totale uitstoot van stikstof in ons land, volgens de commissie-Remkes is het niet meer dan redelijk dat de luchtvaart ook bijdraagt aan het oplossen van het probleem. 

De commissie zoekt in opdracht van het kabinet naar oplossingen om uit de stikstofcrisis te komen. Die is ontstaan toen de Raad van State, de hoogste rechter van het land, een streep zette door de manier waarop vergunningen voor bouwen of ondernemen in de buurt van natuurgebied werden afgegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Directeur Schiphol tevreden met stikstofuitspraak: 'Duidelijk en werkbaar'

KLM schrijft dat het zich bewust is 'van haar verantwoordelijkheid' en bezig blijft met maatregelen nemen om minder stikstof uit te stoten. Maar, schrijft het bedrijf: "Dit is alleen mogelijk als Schiphol en Lelystad Airport kunnen ontwikkelen om zo de luchtvaartmaatschappijen perspectief te geven."

KLM wil snel duidelijkheid

Het bedrijf meldt dat de luchtvaart het advies van de commissie zal opvolgen. Zelf heeft KLM al maatregelen genomen om uitstoot te beperken, zoals taxiën met een motor minder en het gebruik van elektrische voertuigen op het vliegveld. 

Het bedrijf rekent er daarom op dat het kabinet snel een besluit neemt over de groeiplannen voor Schiphol en de opening van het vliegveld bij Lelystad. "Perspectief is nodig om te kunnen blijven investeren in duurzaamheid", aldus KLM. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore