Bedrijven

Vijftig zakenbankiers weg bij NIBC, reorganisatie kost 9 miljoen

15 januari 2020 16:23
Beeld © RTL Z

Zakenbank NIBC stopt met een deel van de diensten voor zakelijke klanten omdat die niet genoeg geld opleveren en te veel kosten. Dat kost zo'n 50 medewerkers hun baan, de bank is ongeveer 9 miljoen euro kwijt aan de reorganisatie.  

De veranderde marktomstandigheden zijn de reden, meldt de bank in een persbericht. "Zo'n beslissing neem je niet lichtvaardig", vertelt Herman Dijkhuizen, financieel bestuurder van de bank, aan RTL Z. "Ik stond vanochtend voor de troepen, dat doet altijd pijn."

Ongeveer vijftig medewerkers verliezen door de stap hun baan, voor hen is een sociaal plan dat is afgestemd met de ondernemingsraad van het bedrijf. 

Ontslagpremie

Medewerkers krijgen in totaal vijf maanden de tijd om ander werk te vinden met behoud van salaris. Daarnaast hebben ze recht op een exitvergoeding op basis van het aantal dienstjaren. Die is een stuk rianter dan wat wettelijk verplicht is. NIBC geeft de ex-werknemers 1,75 keer de wettelijke transitievergoeding mee.

Volgens de wet heb je bij ontslag recht op een transitievergoeding van 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar.

"We willen het netjes afhandelen", vertelt Dijkhuizen. Uiterlijk 1 april houdt het op voor de medewerkers, al hoopt de cfo dat ze eerder al bij een ander bedrijf weer aan de slag kunnen. "Onze goede mensen zullen wel aanbiedingen krijgen van andere spelers in de markt."

Lage rente, weinig handel

Dat de bank deze beslissing heeft genomen, heeft een aantal redenen vertelt Dijkhuizen. De lage rente aan de ene kant, die volgens de bank voorlopig ook wel stabiel zo laag zal blijven. En aan de andere kant een rustige markt. "Wil je geld verdienen, dan heb je meer volatiliteit in de markt nodig." 

De combinatie van lage rente en weinig beweeglijkheid op de markt maakt het lastig om te verdienen aan transacties, legt hij uit. 

Strengere regels

Strengere regelgeving is de andere reden voor het besluit. Het gaat om de Europese regelgeving MiFID II en de Wet op het financieel toezicht (Wft). Door die laatste wet moeten banken uitgebreid onderzoek doen naar de partijen waar ze zaken mee doen.

"Als je met veel tegenpartijen te maken hebt, zoals in onze markets business, dan moet je veel werk doen op het gebied van 'know-your-customer', voor een verhoudingsgewijs lage fee of andere vergoeding", legt Dijkhuizen uit. 

Bij de beslissing speelt ook mee dat NIBC bij lange na niet de grootste was. "Wij zijn niche player, niet de nummer één, twee of drie. We hebben te weinig schaal om de business rendabel te houden, dan moet je een keuze maken", zegt Dijkhuizen. 

Sterk jaar achter de rug

De bank zet 9 miljoen euro opzij voor de reorganisatie, maar dat kan het bedrijf naar eigen zeggen wel lijden. Het bedrag wordt ruimschoots gecompenseerd door het sterke operatiele inkomen dat de bank vorig jaar in de boeken zette. In het eerste half jaar van 2019 was dat 251 miljoen euro. En in 2018 kwam het operationele resultaat uit op 551 miljoen.

Hoeveel de bank precies reserveert voor de vertrekregeling van het personeel wil Dijkhuizen nu niet zeggen. Er zijn ook contracten met leveranciers die afgekocht moeten worden. "Het grootste deel van het bedrag gaat naar de afvloeiingsregeling", is het enige dat Dijkhuizen erover kwijt wil. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van