Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

KPN zet ontmanteling XS4All door, houdt naam voor bestaande klanten

14 januari 2020 16:14 Aangepast: 14 januari 2020 16:35
Vorig jaar werd bij het hoofdkantoor van KPN gedemonstreerd voor behoud van XS4All. Beeld © ANP

KPN behoudt de naam van internetprovider XS4All voor bestaande klanten. Verder verandert er niets aan de plannen om de provider op te laten gaan in het moederbedrijf. Vanaf 1 maart gaat die operatie door en gaan de medewerkers en techniek zoals gepland over naar KPN.

Dat is vanmiddag gezegd tegen het personeel van XS4All, laten medewerkers weten aan RTL Z. KPN-topman Joost Farwerck heeft tegen hen gezegd dat er voor bestaande klanten niets moet veranderen. 

Toekomstige klanten

Toekomstige klanten die gebruik willen maken van de service van XS4All, zullen dat moeten doen via een formule die onder de vlag van KPN zal vallen.

Farwerck heeft volgens de medewerkers gezegd dat toekomstige klanten door hetzelfde team en met dezelfde service bediend zullen worden. Hij zei ook dat hij hoopt dat dat team de kritische houding van XS4All zou behouden. 

Het losse bedrijf XS4All, met eigen bv en eigen ondernemingsraad, verdwijnt wel. 

Strijd tussen XS4All en KPN

Het is het zoveelste hoofdstuk in de strijd tussen XS4All en KPN. Sinds KPN begin 2019 bekend maakte de merken XS4All en Telfort op te willen heffen en op te laten gaan in KPN. Telfort verdween geruisloos, maar klanten en (oud-)medewerkers van XS4All schrokken en protesteerden. 

Het actiecomité dat streed voor behoud van XS4All en zelfs een eigen internetprovider oprichtte is boos en geschrokken. Volgens hen is deze koers nog slechter dan het direct opheffen van XS4All. "De wijze waarop XS4All de komende tijd wordt uitgekleed is schrijnend: er wordt gedaan alsof XS4All voorlopig mag blijven." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemingskamer oordeelt: KPN mag XS4ALL laten verdwijnen

Naam blijft, techniek naar KPN

De ondernemingsraad (or) van XS4All is overvallen door de boodschap van de directie, zegt voorzitter Daan Willems. "Aan de ene kant is het heel prettig dat KPN eindelijk erkent dat klanten niet over willen naar KPN. Dat hebben we ook altijd gezegd. Maar wat er nu uit de hoge hoed wordt getoverd is niets meer dan dat de naam behouden blijft voor huidige klanten", zegt Willems. 

"Het technische hart verdwijnt", zegt Willems. "De techniek gaat over naar KPN, de klanten gaan over naar KPN, de medewerkers gaan over. Ik zou dan liever hebben dat ze gewoon doorpakken."

"Zowel medewerkers als klanten willen duidelijkheid, en een halfbakken compromis is niets", zegt Willems. Hij benadrukt dat hij het liefst ziet zat de integratie volledig wordt teruggedraaid. 

Hoe waardevol is dit?

De or van XS4All beraadt zich nog op een reactie. "De klantreactie is immens geweest. Aan het feit dat de directie van KPN nu toch de naam wil behouden, zie je dat ze zijn gaan nadenken. Dat is een goede zaak. Maar wat heb je hier nou aan als medewerker of klant?", vraagt Willems zich af. 

Woordvoerders van KPN hebben op het moment van publiceren nog niet gereageerd op vragen van RTL Z. Een medewerker laat weten dat ze allemaal zitten te vergaderen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kees wil oude XS4ALL-sites redden van de ondergang

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore