Bedrijven

Het meeste wat we kopen in China, verkopen we meteen weer door

14 januari 2020 00:19
Het is flink aanpoten voor de Chinese pakjesbezorgers. Beeld © AFP

Nederland importeert meer goederen dan ooit uit China. De meeste producten worden gekocht door bedrijven die ze meteen weer doorverkopen aan het buitenland. Zo'n 13 procent is voor ons eigen gebruik.

Zo'n 9 procent van al onze geïmporteerde producten komt uit China, blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dertig jaar geleden was dit nog maar 0,5 procent.

We halen dus meer producten uit China, dan uit de Verenigde Staten (8 procent) en Rusland (4 procent).

Hier gaan alle Chinese importproducten naartoe. Hier gaan alle Chinese importproducten naartoe.

Meteen doorverkocht

In totaal importeerden we voor 39,2 miljard euro aan goederen uit China. De meeste van deze producten komen niet bij Nederlandse consumenten terecht: 67 procent van alle Chinese import verkopen we meteen door aan het buitenland. 

Zo'n 20 procent zijn input voor de productie van goederen of diensten door Nederlandse bedrijven. Deze grondstoffen of halffabricaten zijn de zogenaamde 'intermediaire invoer'. Denk daarbij aan ledlampen, lithium-ion-batterijen (vooral gebruikt in consumentenelektronica en elektrische auto’s) en computeronderdelen.

De bouw importeert veel halffabricaten uit China. De bouw importeert veel halffabricaten uit China.

Industrie, IT en telecom

Vooral de industrie haalt goederen uit China voor verdere verwerking. In 2018 importeerden industriële bedrijven voor 4,2 miljard euro aan goederen uit China, dat is 55 procent van de totale intermediaire invoer uit China.

Relatief gezien importeerde de IT- en informatiedienstverlening het meest uit China. Een derde van de totale import van deze bedrijfstak kwam uit China. Dit zijn vooral computers en computeronderdelen. Verder haalt de telecomsector zo'n 19 procent van zijn telefoons en telefoononderdelen uit China.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Let hier op als je iets koopt bij Chinese webwinkels

Ook de bouw haalt veel halffabricaten uit China. Bouwbedrijven importeerden in 2018 meer dan 1 miljard euro aan verlichtingstoestellen, transformators, computers en ledlampen uit China.

Ongeveer de helft van alle eindproducten is bedoeld voor de Nederlandse markt. De andere helft verkopen bedrijven weer door aan het buitenland.

13 procent voor onszelf

We kochten voor 5,2 miljard euro aan producten uit China voor eigen gebruik. Denk aan consumptiegoederen zoals speelgoed, of aan kapitaalgoederen zoals machines. Dat is 13 procent van de totale import uit China.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van