Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Top Nissan versnelt plannen om te breken met Renault'

Beeld © EPA

Hoge bestuurders binnen de Japanse automaker Nissan versnellen geheime plannen om een eind te maken aan de 20 jaar oude samenwerking met het Franse Renault, schrijft de Financial Times.

Door de val van Carlos Ghosn, tot ruim een jaar geleden de grote man bij Nissan én Renault, blijft de alliantie tussen de twee autoproducenten stroperig. Na de recente vlucht van Ghosn van Japan naar Libanon zijn de onderlinge verhoudingen verder onder druk gekomen.

Ontwerp en productie

Binnen Nissan worden nu plannen versneld om helemaal te breken met Renault op het gebied van ontwerp en productie. Veel topmanagers van Nissan denken dat ze beter af zijn zonder Renault, zegt de Financial Times, die zich baseert op verschillende bronnen.

Ook toen de samenwerking, onder Ghosn, beter verliep, zou er sprake zijn van groeiende onvrede onder sommige ingenieurs van Nissan over de druk van Ghosn om ontwikkeling en productie van Renault en Nissan te integreren.

Bestuur en commissarissen

Nu zouden topmanagers binnen het Japanse concern ook het bestuur en de raad van commissarissen van Nissan willen wijzigen.

Nu nog is de Belg Christian Vandenhende de chief quality officer en de vice-chief performance officer bij Nissan. Hij werkte eerder bij Renault. Verder is de Fransman Jean-Dominique Senard de vice-voorzitter van de raad van commissarissen.

Hoe
Lees ook:
Hoe Carlos Ghosn van gerespecteerd automagnaat een voortvluchtige werd

Nauwe samenwerking

Renault en Nissan hebben hun inkoop volledig geïntegreerd, terwijl de samenwerking op het terrein van ontwerp en productie groot is. Nissan staat op het punt om elektrische sportauto op de markt te brengen, met het onderstel dat samen met Renault is ontworpen, aldus de Financial Times.

Ook worden auto's in elkaars fabrieken gebouwd. Zo wordt de Nissan Micra in een Renault-fabriek gemaakt.

Nieuwe giganten ontstaan

Er zijn wel eerder samenwerkingen of zelfs fusies binnen de auto-industrie uit elkaar gevallen. Zo werd Chrysler ooit overgenomen door het Duitse Daimler, maker van Mercedes. Later werd die fusie weer ontbonden.

Maar er ontstaan ook nu weer nieuwe samenwerkingsverbanden, zoals tussen Volkswagen en Ford, en ook fusies. Zo willen FiatChrysler en het Franse PSA (Peugeot en Citroën) samengaan. PSA kocht in 2017 ook Opel.

Renault en FiatChrysler wilden vorig jaar fuseren, maar dat ging uiteindelijk niet door.

De
Lees ook:
De miraculeuze ontsnapping van wonderdokter Carlos Ghosn

Alliantie

De alliantie tussen Renault en Nissan, waarbij ook Mitsubishi is aangesloten, bestaat sinds 1999. Renault redde Nissan van de ondergang en daardoor heeft het 43,4 procent van de aandelen van Nissan. Op zijn beurt heeft Nissan 15 procent van Renault en 34 procent in Mitsubishi Motors.

Als je kijkt naar de aandelenverhoudingen, dan is Renault de bovenliggende partij, maar de Japanners wilden de laatste jaren liever samenwerken op voet van gelijkheid. Het steekt hen dat Nissan meer auto's maakt dan Renault, maar dat de Fransen toch een grotere invloed hebben bij Nissan dan andersom.

Ghosn wilde meer samenwerking

Ghosn zou, voor zijn val, de samenwerking tussen Renault en Nissan hebben willen uitbreiden. Persbureau Bloomberg berichtte zelfs eerder al dat hij een volledige fusie tussen de twee wilde, maar dat op weerstand binnen Nissan zijn gestuit. Ook de nieuwe topman van Renault wilde een fusie, maar Nissan weigerde opnieuw.

Eind november 2018 benadrukten Renault en Nissan, in een zeer kort persbericht, nog dat zij verder wilden met hun alliantie.

Onvrede binnen Nissan

De onvrede binnen Nissan over Renault is groot. De bekendmaking van fraude door Ghosn kwam op een bijzonder tijdstip, gezien de wens van Nissan om meer zeggenschap te hebben binnen de alliantie.

Corné van Zeijl, beursanalist bij Actiam, zei eerder het in ieder geval 'bijzonder' te vinden dat die fraude van Ghosn uitlekt net op het moment dat Renault werkt aan een overname van Nissan. "Dit kan geen toeval zijn", aldus Van Zeijl.