Ga naar de inhoud
Bedrijven

Takeaway wint gevecht om Just Eat, heeft 80 procent van de aandelen

Beleggers hebben al ruim de helft van hun aandelen Just Eat aangeboden aan Takeaway.com Beeld © Getty

De overnamestrijd rond de Britse maaltijdbezorger Just Eat is beslecht. Takeaway.com heeft 80 procent van de aandelen aangeboden gekregen en koopt Just Eat daardoor voor bijna 7 miljard euro.

Takeaway.com krijgt hiermee een sterke positie in het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland is Takeaway sinds de overname van Delivery Hero verreweg de grootste speler en ook in Nederland is het bedrijf dominant op de markt van maaltijdbezorging.

Daarmee is het Nederlandse bedrijf leidend in drie van de vier landen ter wereld waar maaltijden bezorgen winstgevend is, schreef zakenmagazine Fortune onlangs.

Beleggers die hun aandelen nog niet aangemeld krijgen daarvoor nog twee weken de tijd.

Prosus
Lees ook:
Prosus én Takeway.com verhogen bod op Just Eat

Prosus verliest

Waar Takeaway triomfeert, bijt Prosus in het zand. Dat bedrijf, dat is afgesplitst van het Zuid-Afrikaanse Naspers, was ook uit op Just Eat. Wat volgde was een overnamestrijd, waarbij ook af en toe met modder werd gegooid. 

Op 19 december verhoogden beide gegadigden voor de laatste keer hun bod. Terwijl Prosus contanten bood, wil Takeaway betalen in aandelen. De waarde van het bod van Takeaway is het hoogst.

Bij de laatste verhoging zei Takeaway.com dat het niet, zoals het eerder zei, minstens driekwart van de aandelen wilde hebben, maar dat het al met de helft plus één aandeel genoegen zou nemen. Dat punt is nu bereikt.

Bijna geen enkele belegger wilde aan Prosus verkopen, het gaat om slechts 0,02 procent. Prosus doet het bod dus niet gestand.

Had al 46 procent

Het is geen verrassing dat Takeaway als winnaar uit de ring stapt in de overnamestrijd rondom Just Eat. Op 20 december meldde het bedrijf al dat 46,07 procent van de aandelen Just Eat was aangemeld. De woordvoerder mocht in de tussentijd niet zeggen of dat percentage was gestegen.

Het bestuur van Just Eat stond vanaf het begin af aan achter het bod van Takeaway.

Hoofdkantoor in Amsterdam

Het nieuwe bedrijf gaat Just Eat Takeaway heten. Het hoofdkantoor komt in Amsterdam te staan. De beursnotering in Amsterdam wordt wel geschrapt, de onderneming zal in Londen aan de beurs worden genoteerd.

Jitse Groen, de oprichter van Takeaway.com, wordt de topman van de nieuwe onderneming.

Ook in andere landen leidend

Volgens Takeaway.com wordt het met Just Eat de grootste speler buiten China, met een omzet van 1,2 miljard euro. Dat is bijna twee keer zoveel als de omzet van Uber Eats.

Behalve in Groot-Brittanië, is Just Eat actief in onder meer Frankrijk, Canada, Brazilië en Mexico. Takeaway.com heeft afgezien van Duitsland en Nederland ook leidende posities in Polen, België, Oostenrijk, Bulgarije en Israël.