Bedrijven

Topmanager PwC Robert Swaak nieuwe topman ABN Amro

09 januari 2020 08:46 Aangepast: 09 januari 2020 08:48
Robert Swaak. Beeld © ABN Amro

ABN Amro heeft een opvolger voor Kees van Dijkhuizen: Robert Swaak. Hij stapt over van accountant PwC en wordt benoemd voor vier jaar.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) moet wel nog goedkeuring geven aan de benoeming. De raad van medewerkers en het NLFI, dat namens de staat nog een aandelenbelang van 56,3 procent in de bank heeft, is al wel akkoord, meldt de bank in een persbericht.

De planning is dat de 59-jarige Swaak de 64-jarige Van Dijkhuizen aflost op de aandeelhoudersvergadering van 22 april. Van Dijkhuizen was ruim drie jaar de topman van de bank. Hij nam in 2016 het stokje over van Gerrit Zalm. Van Dijkhuizen wilde niet langer blijven, werd in juni 2019 bekend gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN-topman Van Dijkhuizen verlaat de bank, wil termijn niet verlengen

Accountant

Swaak is afkomstig van accountant PwC, waar hij sinds 2017 Global Relationship Partner is. Hij begon in 2006 bij het bedrijf en vervulde daar tot 2013 meerdere functies in het management.

Tussen 2013 en 2017 zat hij in het network leadership team van PwC, waar hij verantwoordelijk was voor enkele wereldwijd opererende klanten van het bedrijf. 

Werkervaring belangrijk

Zijn werkervaring zal hem goed van pas komen in zijn nieuwe functie. ABN Amro ligt, net als andere Nederlandse banken, onder een vergrootglas bij toezichthouder DNB omdat het toezicht op klanten niet op orde is. 

De bank moet alle dossiers van particuliere klanten opnieuw checken om te controleren of zij zich niet bezighouden met illegale praktijken zoals het witwassen van geld. Dat is een tijdrovende klus waar ABN 400 extra krachten voor nodig denkt te hebben en 114 miljoen voor uittrekt, zo meldde de bank in augustus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN Amro moet alle klanten doorlichten op witwassen: boete niet uitgesloten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van