Ga naar de inhoud
Bedrijven

Massale sluiting winkels Steps en Promiss, 234 banen verdwijnen

Een winkel van Steps in Utrecht. Beeld © ANP

Het Belgische modeconcern FNG, dat ook op de Nederlandse markt actief is, sluit bijna alle winkels van Steps en Promiss. In totaal gaan 52 winkels dicht, waardoor 234 werknemers hun baan verliezen. FNG verwacht zo'n 50 werknemers een andere baan te kunnen geven.

FNG brengt het nieuws positief; als een strategische keuze voor online groei. Door meer te verkopen via de eigen webwinkels en die van derden als Zalando en Wehkamp, zegt het bedrijf minder winkels nodig te hebben.

Kwakkelende winkelketens

Het Belgische modeconcern groeide de afgelopen jaren hard, onder meer door overnames van kwakkelde winkelketens. Zo kocht het begin 2015 de Nederlandse modewinkelketen Steps en nam het niet veel later een groot deel van de winkels van het failliete Nederlandse Miss Etam/Promiss over.

FNG heeft een beursnotering aan zowel de beurs van Brussel als Amsterdam. Het bedrijf boekte in 2018 een nettowinst van 11,5 miljoen op een omzet van 512 miljoen euro.

Desondanks kondigde FNG in oktober aan een reorganisatie door te voeren op het Nederlandse hoofdkantoor in Diemen. Daarbij verdwenen vijftig banen.

Winkelsluitingen

FNG sluit nu 38 van de 48 Steps-winkels, en alle 14 Promiss-vestigingen. Daarbij verliezen 108 vaste en 126 tijdelijke werknemers hun baan.

Het bedrijf denkt dat ongeveer helft van de vaste werknemers die hun baan verliezen, te kunnen herplaatsen bij andere winkelformules van FNG in Nederland, als Claudia Sträter en Miss Etam.

Beurshandel hervat

Vorige week donderdag werd de beurshandel in het aandeel FNG op verzoek van de Belgische beurswaakhond opgeschort, nadat de koers in korte tijd sterk steeg. Sindsdien lag de handel in het aandeel stil.

Nadat het modeconcern vandaag het persbericht over de winkelsluitingen publiceerde, werd de handel rond 13 uur weer hervat. Daarbij bleef de koers hangen op het verhoogde niveau van donderdag, en viel dus nauwelijks terug.