Ga naar de inhoud
Bedrijven

Hudson's Bay Company wordt van de beurs gehaald

Een inmiddels gesloten vestiging van Hudson's Bay in Amsterdam. Beeld © ANP

Hudson's Bay Company, het Canadese moederbedrijf van het onlangs failliet gegane Hudson's Bay Nederland, zal binnenkort niet meer beursgenoteerd zijn. Een verhoogd bod van een groep aandeelhouders kan op genoeg steun rekenen.

Dat heeft Hudson's Bay bekendgemaakt. Een groep aandeelhouders, onder leiding van ceo Richard Baker biedt 11 Canadese dollar per aandeel. Een eerder bod van 9,45 dollar (en daarna 10,50 dollar) werd van tafel geveegd door minderheidsaandeelhouders.

75 procent

Baker en zijn groep bezitten samen zo'n 58 procent van de aandelen. Genoeg om de koers van het bedrijf te bepalen, maar niet genoeg om het bedrijf ook van de beurs in Toronto te kunnen halen. Daarvoor is namelijk 75 procent van de stemmen nodig op de aandeelhoudersvergadering.

Dat percentage is nu zekergesteld, door een deal met de grootse minderheidsaandeelhouder, Catalyst. Dat bedrijf heeft namelijk 17,5 procent van de aandelen in handen.

Eigenaren
Meer van RTL Z
Eigenaren panden Hudson's Bay moeten in Canada hun centen ophalen

2 miljard

Catalyst vond het eerdere bod te laag, zo bespottelijk laag zelfs dat het een klacht indiende bij de markttoezichthouder in Canada. Maar die woede is nu dus voorbij. Het bod van 11 Canadese dollar per aandeel geeft het gehele bedrijf een waarde van zo'n 2 miljard Canadese dollar; ongeveer 1,4 miljard euro.

Zaken gaan slecht

Bij Hudson’s Bay draaien de zaken al een poosje slecht en het bedrijf hoopt makkelijker uit het dal te kunnen klimmen als het niet beursgenoteerd is. De Nederlandse tak van de warenhuisketen werd op oudejaarsdag failliet verklaard, na een volstrekt mislukt avontuur in ons land.

De Nederlandse consument wist de warenhuizen amper te vinden, waardoor de verliezen zich opstapelden.

Maar ook in de andere markten waar HBC actief is gaat het slecht. Inmiddels wordt er al jaren ieder kwartaal weer een verlies in de boeken gezet en de omzet loopt terug.

Dit is een artikel van