Bedrijven

Allseas trekt zich terug uit Oostzee, Russen bouwen omstreden gaspijpleiding zelf af

03 januari 2020 16:12
Een van de schepen van Allseas. Beeld © Getty Images

Het Nederlands-Zwitserse bedrijf Allseas heeft zich teruggetrokken uit de Oostzee. Vlak voor kerst legde het bedrijf het werk aan de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 al neer. Alle schepen en medewerkers hebben het gebied inmiddels verlaten.

Dat gebeurde onder druk van de Verenigde Staten. De Amerikanen dreigden met sancties tegen bedrijven die werkten aan de gaspijpleiding, die zorgt voor een directe verbinding tussen Rusland en Duitsland. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlands bedrijf stopt werk aan omstreden gaspijpleiding na dreiging sancties

De Amerikanen vrezen dat Rusland op die manier te veel invloed krijgt, doordat het land controle krijgt over een steeds groter deel van de Europese gasmarkt. Daarnaast produceert de VS zelf ook steeds meer aardgas, wat ze ook in Europa willen verkopen. 

Allseas, een Nederlands-Zwitsers offshorebedrijf, was met twee grote pijplegschepen en meerdere ondersteuningsvaartuigen aan het werk in de Oostzee. Op de schepen waren zo'n 1000 werkers actief. 

2300 kilometer pijpleiding

Het is het grootste pijplegproject waar Allseas ooit aan heeft meegewerkt. Er moest ongeveer 2300 kilometer aan pijp gelegd worden op het traject van 1222 kilometer, de pijpleiding wordt dubbel gelegd. Het is daarmee de langste onderwaterpijpleiding ter wereld. In totaal moeten er 200.000 stukken pijp aan elkaar gelast en gelegd worden.

Een pijplegschip in de Oostzee. Een pijplegschip in de Oostzee.

Bijna klaar

Allseas was bijna klaar met het project, vertelt een woordvoerder aan RTL Z. "We moesten nog twee keer 80 kilometer, de rest was al gedaan", zegt Jeroen Hagelstein van Allseas. "We hadden het ook liever afgemaakt."

Dat was alleen geen optie. Het Nederlandse bedrijf is over de hele wereld actief. Als het ervoor had gekozen om toch door te werken, was het risico zeer groot dat Allseas daarna geen zaken meer zou kunnen doen met Amerika of aan de VS gelieerde projecten. Dat zag het bedrijf niet zitten. 

Er zou ook beslag gelegd kunnen worden op middelen in de VS en medewerkers van het bedrijf zouden een verbod kunnen krijgen op toegang tot de VS. Het bedrijf zegt dat de financiële strop nu vrij klein is, omdat het bedrijf wel gewoon betaald is voor het al gelegde stuk van Nord Stream 2. 

Russen maken project zelf af

De Russen hebben nu gezworen Nord Stream 2 zelf af te maken. Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft de Akademik Cherskiy, een pijplegschip van 150 meter, de taak gegeven de leiding verder te leggen. De Akademik Cherskiy is wel een stuk kleiner dan de Pioneering Spirit van Allseas, en moet nog van een klus in Oost-Azië komen. 

Naar verwachting wordt de gaspijpleiding eind 2020 opgeleverd. De Duitse regering sprak schande van de Amerikaanse sanctiedreiging, die door de Duitsers wordt beschouwd als serieuze bemoeienis bij interne aangelegenheden. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van