Bedrijven

Topman Ryanair ziet geen heil in langeafstandsvluchten

03 januari 2020 15:55 Aangepast: 03 januari 2020 16:54
Inchecken bij Ryanair Beeld © EPA

Budgetvlieger Ryanair zal binnen afzienbare termijn geen langeafstandsvluchten, bijvoorbeeld naar de VS, aanbieden. Verder denkt de luchtvaartmaatschappij dat de eerste Boeings 737 Max-toestellen mogelijk pas in oktober zal krijgen.

Prijsstunters zoals Ryanair, Easyjet en Transavia in Europa en Air Asia in Azië vliegen al een hele tijd, maar beperken zich nog altijd tot relatief korte vluchten binnen de grenzen van het continent waar ze actief zijn.

De verwachting was dat zij zich ook op vluchten over langere afstanden, zoals trans-Atlantische vluchten tussen Europa en de VS, zouden storten. Ryanair zal voorlopig niet met goedkope vluchten over langere afstand komen, zegt topman Michael O'Leary van Ryanair tegen het Duitse Wirtschaftswoche.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met deze luchtvaartmaatschappijen vlieg je veilig en stipt

'Norwegian probeerde het'

"We hebben gezien dat het niet gaat", zegt hij. De Noorse budgetvlieger Norwegian heeft de geprobeerd met een slanke organisatie, efficiënte vliegtuigen en kleinere luchthavens, aldus O'Leary. "Desondanks hebben ze zakken met geld verloren".

Marktleider zoals Lufthansa en American Airlines hebben de markt overstroomd met bijzondere aanbiedingen, gefinancierd met de opbrengsten van hun passagiers in business- en first class die ongelooflijke prijzen betalen, aldus O'Leary. "Wij zullen dus nooit langeafstandsvluchten aanbieden", zegt hij.

Maar schrapte veel vluchten

Norwegian maakt in augustus bekend te stoppen met goedkope vluchten van Ierland naar de VS en Canada. Een jaar eerder zette Norwegian ook al een punt achter trans-Atlantische vluchten van Edinburgh en Belfast.

In november zei de Noorse maatschappij na de winter vluchten vanuit Kopenhagen en Stockholm naar de VS en Thailand niet te hervatten. Norwegian blijft wel vliegen tussen de Noorse hoofdstad Oslo en de VS.

Ryanair heeft zelf geprobeerd goedkope langeafstandsvluchten aan te bieden, via een samenwerking met het Spaanse Air Europa. Maar begin vorig jaar maakte het bekend daar een eind aan te maken.

Het IJslandse Wow Air vloog korte tijd tegen lage tarieven van IJsland naar India, maar inmiddels is de maatschappij failliet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Productie van geplaagde Boeing 737 Max tijdelijk stilgelegd

737 Max

Ryanair vliegt zoveel mogelijk met één type toestel. Het had 135 Boeings 737 Max-toestellen besteld. Komende zomer zou het er 58 geleverd hebben gekregen, maar door de problemen bij Boeing met dit vliegtuig gingen de verwachtingen voor de levering van de 737 Max steeds verder omlaag.

Nu denkt O'Leary de eerste vliegtuigen misschien pas in oktober te krijgen. Over schadevergoeding wil hij het pas hebben als 'wij de toestellen hebben', zegt hij tegen Wirtschaftswoche.

Medio december werd bekend dat Boeing de productie van de 737-Max met ingang van januari voorlopig zou opschorten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van