Ga naar de inhoud
Bedrijven

Strandtenten Zandvoort vrezen niet te profiteren van Formule 1

Een strandtent bij Zandvoort. Beeld © ANP

Strandtenthouders in Zandvoort vrezen nauwelijks te profiteren van de Formule 1 op Zandvoort, in mei van dit jaar. "Het feestje voor ons allemaal dreigt uit te lopen op een feestje voor het circuit en de sponsors alleen", zo schrijven ze in een brief aan de gemeente, en "dat moet toch niet de bedoeling zijn!"

Directe aanleiding voor de brief is de openbaarmaking van het mobiliteitsplan, vorige maand. Dat plan moet er voor zorgen dat Zandvoort tijdens de Dutch GrandPrix bereikbaar blijft voor inwoners en ondernemers in Zandvoort, als ruim 100.000 bezoekers per dag de Formule 1 willen bezoeken.

Niet betrokken, wel de gevolgen

De strandtenthouders voelen zich overvallen door het plan, blijkt uit hun brief. "Tussen 9 september en 1 december is het plan gemaakt, echter zonder betrokkenheid van ondernemers die wel te maken krijgen met de gevolgen."

Alleen Zandvoortse taxibedrijven zijn welkom, merken de strandtenthouders, verenigd in de VVSZ, op. "Hoe kunnen wij onze gasten op het strand faciliteren die met een taxi willen komen uit Amsterdam", vragen zij zich af.

Bezoekers
Lees ook:
Bezoekers Formule 1 moeten zich opmaken voor lange wandeltochten

Angst dat badgasten wegblijven

Omdat Zandvoort per motor en auto niet bereikbaar zal zijn voor gewone strandgangers, "kunnen we constateren dat er voor ons als horecabedrijven geen opties zijn anders dan de gasten van de Formule 1 te faciliteren."

Ook over het plaatsen van fietsenstallingen bestaan zorgen. De Formule 1-organisatie hoopt dat zoveel mogelijk mensen op de fiets komen, omdat dit goed is voor de bereikbaarheid van Zandvoort en het duurzame karakter van de DutchGP. Er komen stallingen met plek voor 40.000 fietsen. Maar daarover is niet overlegd en volgens de strandtenthouders "staan nu fietsenstallingen ingetekend die de bereikbaarheid van (strand)paviljoens uitsluiten".

'Geen kansen, maar bedreigingen'

Tot nu toe waren de strandtenthouders positief over het terughalen van de Formule 1 naar Zandvoort, merken de ondernemers op. "Waar we nu mee geconfronteerd worden is een plan waar we op geen enkel moment voor benaderd zijn, maar waar we zeer veel belang bij hebben. Het mobiliteitsplan wat nu gepresenteerd wordt biedt geen kansen, maar slechts bedreigingen."

Zandvoort
Lees ook:
Zandvoort wil 'groenste Grand Prix', maar de plannen zijn nog weinig concreet