Bedrijven

Virus treft wisselkantoren GWK Travelex, bedrijf haalt sites offline

02 januari 2020 13:08 Aangepast: 23 januari 2020 09:00
De GWK Travelex op Schiphol. Beeld © ANP

GWK Travelex heeft te kampen met een schadelijk computervirus. Systemen in de filialen werken niet en uit voorzorg heeft het bedrijf bijna alle sites wereldwijd offline gehaald. Daardoor kunnen klanten online niets doen.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Britse hoofdkantoor van Travelex aan RTL Z. Er kunnen helemaal geen online bestellingen worden geplaatst. Met contant geld kan er wel gewisseld worden in de fysieke kantoren. 

Volgens de woordvoerder was het virus dermate ernstig dat ervoor gekozen is om alle sites uit de lucht te halen, om verdere schade te voorkomen. Er wordt nog onderzoek gedaan, maar om het moment lijkt het er niet op dat er data verdwenen of aangetast is. Sinds 31 december wordt er gewerkt aan een oplossing. 

Medewerkers in meerdere Travelex-filialen die RTL Z sprak, hebben strenge instructies gekregen. Ze mogen geen uitspraken doen over de problemen, maar verwijzen naar het Nederlandse hoofdkantoor. Dat verwijst weer naar het Britse - wereldwijde - hoofdkantoor. 

Medewerkers zwijgen

GWK Almere, bijvoorbeeld, verwijst direct door naar het hoofdkantoor bij vragen over de storing. Een medewerker wil zelfs niet zeggen wat klanten op dit moment te horen krijgen. "Op dit moment vertellen wij even niks."

Onder meer de Australische en Britse takken van de wisselkantoren laat op Twitter weten dat er IT-problemen zijn, en dat het niet duidelijk is wanneer de storing verholpen is. 

Meerdere sites onbereikbaar

Sommige sites van Travelex zijn nog wel in de lucht. De Australische en Amerikaanse sites zijn in ieder geval bereikbaar, al kunnen er geen bestellingen worden geplaatst. Onder meer de Nederlandse, Britse, Zwitserse, Turkse, en Belgische sites zijn onbereikbaar.

Wereldwijd heeft GWK Travelex meer dan 1400 kantoren. In Nederland zijn er ongeveer 50 vestigingen. Die vestigingen zijn in 2004 overgenomen door Travelex, een Engelse branchegenoot.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van