Bedrijven

Strijd FNV met Ahold om Etos-cao verhardt: steeds meer lege schappen

31 december 2019 11:25 Aangepast: 31 december 2019 14:17
Een bijna leeg vak bij een Etos-filiaal. Beeld © Linda Vermeulen / Twitter

Het conflict tussen medewerkers van het Etos-distributiecentrum en vakbond FNV aan de ene kant en multinational Ahold-Delhaize aan de andere verhardt zich. Zo'n honderd stakers gaan vandaag langs op het hoofdkantoor in Zaandam. In Etos-filialen zijn steeds meer lege schappen te zien.

In de winkels, 550 verspreid door heel Nederland, zijn steeds meer producten uitverkocht. Hoe groot het effect is van de staking, die vandaag de achtste dag ingaat, blijft onduidelijk.

Op foto's op Twitter, veelal geplaatst door FNV-leden of medewerkers, zijn lege schappen te zien. Het is alleen niet vast te stellen of dit voor alle winkels geldt. Bij vragen van RTL Z wordt categorisch doorverwezen naar de woordvoering van de keten. 

Niet extra bestellen

"In een aantal winkels beginnen we de effecten van de werkonderbrekingen te merken", erkent Anoesjka Aspeslagh, woordvoerder van Etos en ook Albert Heijn. Maar, zo voegt ze toe: "De effecten zijn nog steeds vrij klein."

Het bedrijf doet er volgens haar alles aan om de winkels vol te houden, en verdeelt producten 'evenredig' over de winkels. Winkels kunnen dus niet meer producten bestellen dan wat er centraal aan hen wordt geleverd. Volgens Aspeslagh is dat ook niet nodig, omdat de impact minimaal is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staking bij Etos: lege schappen en beperkte voorraden

Eis: 5 procent meer loon

Het conflict draait om de cao voor de 240 medewerkers op het distributiecentrum in Beverwijk, waar vandaan alle winkels worden bevoorraad. Onder aanvoering van vakbond FNV eisen de actievoerders een loonsverhoging van 5 procent. 

In de afgelopen vijf jaar stegen de lonen beperkt, aldus de vakbond. De medewerkers kregen er achtereenvolgens 1,25 procent bij in 2015, 0,75 procent in 2016 en 1,25 procent in 2017. In 2018 werden de lonen niet verhoogd, dit jaar met 1,75 procent. 'Kruimels', vindt FNV.

'Vervelende situatie'

Die kruimels worden vandaag symbolisch teruggebracht naar moederbedrijf Ahold: de actievoerders storten een berg kruimels op de stoep van het pand. Ze woedend dat het bedrijf de acties vorige week probeerde te ondermijnen door de inzet van medewerkers van Gall & Gall en Albert Heijn, vertelt woordvoerder Brenda Heidinga. "Er is nog geen beweging, geen beter loonbod ondanks de financiële schade voor Etos."

Het winkelbedrijf vindt de situatie 'vervelend'. "Wij hopen hier echt uit te komen", mailt Aspeslagh. Ze voegt toe dat Etos graag in gesprek wil met FNV over hun eisen. 

Verder actievoeren

FNV gaat niet op die uitnodiging in, 'de tijd van koffieleuten is voorbij', laat Erna Bosschart, als FNV-woordvoerder bij de actie in Zaandam aanwezig, weten. De vakbond wil pas weer praten als Etos met een beter bod komt dan de 7,25 procent die nu op tafel ligt. 

Die ruim 7 procent klinkt weliswaar nog beter dan de geëiste 5 procent, maar Etos rekent loonsverhogingen van de afgelopen jaren er volgens Bosschart in mee. Daarnaast moeten medewerkers in ruil voor de loonsverhoging hun adv-dagen inleveren. "Dan blijft er onder de streep 1,25 procent over. En dus gaan we door totdat Ahold met iets fatsoenlijks over de brug komt", aldus Bosschart. Op donderdag 2 en vrijdag 3 januari wordt er in ieder geval weer gestaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van