Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Eerste 'Made in China'-Tesla's geleverd aan klanten

30 december 2019 08:52 Aangepast: 30 december 2019 09:15
De Gigafabriek van Tesla in Shanghai. Beeld © Getty Images

Een succes voor autobouwer Tesla: vandaag zijn de eerste 15 Tesla's uit de fabriek in Shanghai aan klanten overhandigd. De bouw van de twee miljard kostende fabriek duurde minder dan een jaar, en is mede gebouwd om de gevolgen van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog op te vangen. 

De Model 3's werden tijdens een speciaal daarvoor georganiseerd evenement overhandigd aan hun nieuwe eigenaren, allemaal Tesla-werknemers. Een van de gelukkigen maakte van de gelegenheid gebruik om zijn vriendin ten huwelijk te vragen, meldt persbureau Reuters

Een stukje romantiek bij de overhandiging van de 'Made in China' Model 3. Een stukje romantiek bij de overhandiging van de 'Made in China' Model 3.

Lagere prijs

Met de fabriek, die binnen 357 dagen in gebruik genomen kon worden, probeert Tesla zijn positie te verstevigen in China, de grootste afzetmarkt voor elektrische auto's in de wereld. Ook zal Tesla minder merken van de handelsoorlog tussen China en de VS, waar nog steeds geen akkoord is bereikt.

Omdat de auto's in China worden gebouwd, hoeven er geen importheffingen betaald te worden, wat scheelt in de prijs. Een Model 3 uit de fabriek kost - zonder subsidies - omgerekend zo'n 45.000 euro. Een uit de VS geïmporteerd exemplaar kost 56.000 euro.

Daar komt nog een voordeeltje bovenop, want de Chinese overheid geeft een subsidie van 25.000 yuan, omgerekend zo'n 3200 euro, per Tesla.

1000 auto's per week

Het doel is om vanaf het Chinese nieuwjaar, dat 25 januari begint, de Chinese markt vanuit Shanghai te bedienen. Per week worden er 1000 auto's in de fabriek gebouwd. 

Om China te veroveren is Tesla-ceo Elon Musk zelfs bereid een uitzondering op zijn marketingbeleid te maken. Tesla geeft nauwelijks geld uit aan reclame, maar in China organiseert het bedrijf autoraces en feestjes in showrooms, beschrijft Reuters

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe de 'provinciaaltjes' uit Brandenburg de Berlijners aan een gigafabriek hielpen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore