Ga naar de inhoud
Bedrijven

Vertrokken Boeing-topman krijgt tientallen miljoenen dollars mee

Dennis Muilenburg bij een hoorzitting. Beeld © ANP

Boeing-topman Dennis Muilenburg krijgt tientallen miljoenen dollars mee bij zijn vertrek. Gisteren werd bekend dat de crisis rondom de Boeing 737 Max, die al maanden aan de grond moet blijven, Muilenburg de kop kost.

Hoeveel hij precies krijgt is niet zeker. Verschillende Amerikaanse media melden dat hij recht zou kunnen hebben op tientallen miljoenen dollars, oplopend tot 60 miljoen.    

Muilenburg werkte 4,5 jaar als ceo van Boeing. Hij verdiende in die tijd tientallen miljoenen dollars. In 2018 ontving hij 23,4 miljoen dollar van Boeing, waarvan 20,4 miljoen dollar werd uitgekeerd als bonus of in aandelen. 

Zijn jaarlijkse salaris voor 2019 bedroeg 1,7 miljoen dollar. Maar eerder deze maand maakte Boeing al bekend dat de ceo geen bonus of extra aandelen zou krijgen. Er is veel kritiek op de manier waarop hij de crisis met de 737 Max heeft aangepakt nadat twee vliegtuigen crashten door een softwarefout. 

Malaise
Lees ook:
Malaise rondom de 737 MAX kost Boeing-topman de kop

26,5 miljoen cash en aandelen

Volgens CBS News heeft Muilenburg recht op nog 26,5 miljoen dollar aan cash geld en aandelen als gouden handdruk. Het uiteindelijke bedrag dat hij ontvangt hangt sterk af van de voorwaarden van zijn vertrek en hoe het bedrijf presteert. Als de beurswaarde stijgt, zou het bedrag op kunnen lopen tot 58,5 miljoen dollar. 

Muilenburg heeft ook recht op een pensioenbedrag van 807.000 dollar op jaarbasis. Zijn totale pensioenspaarpot is inmiddels 13,2 miljoen dollar, dat ook in een keer uitgekeerd kan worden. De afgetreden ceo bezit bijna 40.000 aandelen Boeing, goed voor nog eens 13,3 miljoen dollar. 

Nog geen definitieve bedragen

Of hij al dat geld ook krijgt is nog niet zeker. De vliegtuigbouwer heeft nog geen nieuw statement ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Dat zal nog wel gebeuren, en in dat document worden de definitieve voorwaarden van Muilenburgs vertrekpakket bekend gemaakt. Eerder was er ook sprake van dat Muilenburg mogelijk geld zou inleveren. 

Productie
Lees ook:
Productie van geplaagde Boeing 737 Max tijdelijk stilgelegd

Als het bestuur van Boeing de ceo de laan uit had gestuurd, zou een groot deel van die gouden handdruk in rook zijn opgegaan. In plaats daarvan lieten het bedrijf hem aftreden. 

 

Veel beurswaarde weg

Na de tweede crash met een 737 Max in maart heeft Boeing ongeveer 60 miljard euro aan beurswaarde verloren. In totaal is er nu nog 187 miljard dollar over, al fluctueert dat bedrag stevig. 

Dat komt voornamelijk doordat het steeds onduidelijk is wat er met de 737 Max gaat gebeuren. Het is het meest verkochte toestel van Boeing en er zijn nog 4500 toestellen besteld. Onlangs moest de productie echter stil worden gelegd, omdat wereldwijd honderden vliegtuigen verplicht aan de grond moeten blijven.