Ga naar de inhoud
Bedrijven

Meer mensen moeten werken met kerst: 'We gaan naar een 24-uurseconomie toe'

Werken tijdens de feestdagen in december wordt steeds normaler in de supermarkt. Beeld © ANP Foto

Een groeiend aantal werkenden moet aan de bak deze kerst omdat meer supermarkten, restaurants en zelfs drogisterijen 'gewoon' open zijn. De laatste vijf jaar is het aantal op beide kerstdagen zelfs verdubbeld. En dat is zorgelijk vanwege de sociale druk om te moeten werken, zegt vakbond FNV.

Vijf jaar geleden was eerste kerstdag nog redelijk heilig, gezien de slechts tweehonderd supermarkten die toen open waren. Maar dat zijn er dit jaar al ruim duizend meer, zo blijkt uit data van de website openingstijden.nl.

Ook drogisterijen en warenhuizen zijn steeds vaker open. Zo opent kruideniersketen Kruidvat morgen 118 van haar 960 winkels en op tweede kerstdag zelfs 350. Volgens woordvoerder Aicha Moussaoui willen veel medewerkers gewoon met kerst werken. "We hebben een divers medewerkersbestand en sommige medewerkers hechten er minder waarde aan." 

Supermarkten en drogisterijen vaker open

Dat supermarkten open zijn, kan retaildeskundige Paul Moers nog volgen. "Mensen willen de laatste boodschappen doen, of ze zijn iets vergeten, en dan kunnen ze gelukkig nog langs de supermarkt", zegt hij.

Maar het besluit van drogisterijen om open te blijven, snapt hij minder. "Maar ja, ze zullen wel denken, anders doet de concurrent het, dus dan doe ik het ook maar, en zo ga je steeds meer naar een 24-uurseconomie toe."

Het einde is zoek

Veel medewerkers staan hierdoor onder sociale druk om te gaan werken. "Om zo de andere collega’s te ontlasten, of ze worden zo, hup, ingeroosterd, zonder overleg", zegt Linda Vermeulen van vakbond FNV.

Zij is bang dat straks het einde zoek is. "We merken dat na Black Friday nu ook Boxing Day, de Engelse feestdag waarbij veel producten op tweede kerstdag zijn afgeprijsd, deze kant op komt. En dat betekent langer werken op kerstavond."

Vermeulen krijgt veel berichten van werknemers die op kerstavond zelfs tot 23.00 uur moeten doorwerken, zodat de winkel klaar is voor tweede kerstdag. "En dat vinden veel winkelmedewerkers vervelend, want ze willen veel liever thuis met hun gezin zijn."

Suikerfeest
Lees ook:
Suikerfeest of kerst? Bij deze bedrijven kies je een vrije dag

‘Tuurlijk is het jammer’

Marloes van Keulen maakt foto’s in attractiepark Slagharen en moet eerste kerstdag werken. "Daar moeten we dan omheen plannen. Dus de 24ste komen de schoonouders, en de 26ste zijn we bij mijn ouders." Ze vindt het niet vervelend om te werken. "Tuurlijk is het jammer, maar je weet dat het kan gebeuren, dus je stelt je erop in."

Nikki van Berkel werkt als verloskundige in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp en moet zowel kerstavond als tweede kerstdag werken. Omdat ze het de hele zomer al weet, vindt ze het niet erg. "Het hoort bij dit werk. En met kerst is juist extra bijzonder, omdat dan de kerstkinderen geboren worden."

Zelfstandigen
Lees ook:
Zelfstandigen zonder kerstpakket maken verrassingspakket voor elkaar

‘We hebben het over winkelmedewerkers’

Een voordeel is wel dat de werknemers met kerst meer verdienen. Maar volgens vakbondsvrouw Vermeulen valt dat tegen. "We hebben het hier over winkelmedewerkers. Zij hebben al de laagste inkomens van het hele land. Met kerst krijgen ze dan wel een toeslag, maar kom op zeg, het gaat goed met de economie, dus geef de mensen eindelijk een structurele loonsverhoging."

De FNV noemt het daarom een zorgelijke ontwikkeling. "We vinden onze feestdagen en tradities belangrijk, óók de winkelmedewerkers, dus het is goed om het daar over te hebben."