Bedrijven

Malaise rondom de 737 MAX kost Boeing-topman de kop

23 december 2019 15:54
Muilenburg tijdens een hoorzitting in de VS over de gewraakte 737 Max. Beeld © EPA

Om het vertrouwen in de vliegtuigbouwer te herstellen, heeft Boeing besloten topman Dennis Muilenburg te vervangen. Hij leidde het bedrijf sinds juli 2015.

Zijn opvolger is ook al bekend: David Calhoun, nu nog voorzitter van het bedrijf. Hij begint op 13 januari als de hoogste baas; de komende drie weken is financieel topman Greg Smith de interim-ceo. 

Om het vertrouwen in het bedrijf te herstellen en de verhoudingen met de luchtvaarttoezichthouders, de klanten en andere belanghebbenden te verbeteren, was een verandering nodig in het bestuur, meent Boeing. 

Malaise rondom de 737 MAX

De raad van bestuur van Boeing nam het besluit om Muilenburg te vervangen te midden van de malaise rondom de 737 MAX. Wereldwijd staan de toestellen van dit type al sinds maart aan de grond omdat er zorgen zijn over de veiligheid.

Twee vliegtuigen van het type stortten neer nadat een sensor op de neus verkeerde informatie doorgaf waardoor het vliegtuig 'dacht' dat het in een te steile hoek omhoog vloog. Bij de crashes kwamen honderden mensen om het leven.

Tot nu toe heeft Boeing nog geen akkoord van de verschillende luchtvaartautoriteiten om het toestel weer te laten vliegen. Muilenberg stelde in juni dit jaar nog dat de 737 MAX nog dit jaar weer in gebruik zou worden genomen.

Vertrouwen herstellen

Dat lijkt vooralsnog niet het geval. Reden voor Boeing om de productie van de 737 MAX tijdelijk stil te leggen, te beginnen in januari 2020. Tot nu toe werden maandelijks nog 42 nieuwe toestellen afgeleverd. Al die vliegtuigen kunnen nergens heen en kosten het bedrijf handenvol geld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van