Bedrijven

Celstraf voormalig topmannen France Télécom na zelfmoordgolf medewerkers

20 december 2019 14:50
Een winkel van France Télécom in 2009. Het bedrijf heet tegenwoordig Orange. Beeld © EPA Beeld © EPA

Voormalig France Télécom-ceo Didier Lombard is al sinds 2010 weg, maar moet alsnog de cel in voor het schrikbewind dat hij voerde tijdens een reorganisatie. Als gevolg van zijn reorganisatie pleegden tenminste negentien werknemers zelfmoord.

Lombard gaf in de periode 2005-2010 leiding aan France Télécom, dat inmiddels Orange heet. Door een immense reorganisatie in 2008-2009 verloren meer dan 20.000 van de 100.000 medewerkers hun baan. 

France Télécom opende een eigen managementschool waar duizenden senior managers werden getraind om werknemers ertoe te bewegen om zelf ontslag te nemen. Strategieën varieerden van het verwijderen van bureaustoelen tot degradatie en hen overplaatsen naar andere locaties waardoor ze lange reistijden hadden. Wie bij personeelszaken klaagde, kreeg de tip om vooral zelf te vertrekken. 

'Door het raam of door de deur' 

"Ik krijg ze er hoe dan ook wel uit, of het nou uit het raam of door de deur is", zo zou Lombard volgens ex-medewerkers in 2007 bij een bespreking hebben gezegd. Meer dan dertig medewerkers van France Télécom pleegden zelfmoord, sommigen zelfs voor de ogen van hun collega's.  

De Parijse rechtbank heeft Lombard schuldig bevonden aan 'morele intimidatie'. Hij is veroordeeld tot 15.000 euro boete een jaar gevangenisstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Zijn voormalige rechterhand Olivier Barberot (destijds hoofd human resources) kreeg dezelfde straf, net als toenmalig operationeel directeur Louis-Pierre Wenes. 

Vier andere managers werden veroordeeld tot medeplichtigheid. Zij kregen vier maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 5.000 euro. Het bedrijf zelf kreeg een boete van 75.000 euro. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van