Bedrijven

Oad-reizigers toch op kersttrip, ondanks faillissement busbedrijf

20 december 2019 14:06
Bezoekers aan de kerstmarkt in Keulen. Beeld © ANP

Peter Langhout moest gisteren alle geplande reizen schrappen, na het faillissement van moederbedrijf Havi Beheer. Reisorganisatie Oad, dat al zijn bussen inhuurt via Havi, vond een oplossing zodat alle kersttrips toch door kunnen gaan. "De eerste bussen zijn vanochtend vertrokken."

Door het besluit van Peter Langhout zagen zo'n tweehonderd mensen op het laatste moment hun kersttrip in het water vallen. Nog eens ongeveer achthonderd mensen kunnen fluiten naar hun reis die voor later gepland stond.

Dat leed blijft reizigers van Oad bespaard. De reisorganisatie maakt voor zijn reizen gebruik van bussen van Havi en moest na het faillissement op woensdag halsoverkop nieuw vervoer regelen bij collega-busmaatschappijen. "Het was een flinke klus, maar het is gelukt", zegt Oad-directeur Arjan Koster. "Vandaag zijn de eerste kerstreizen vertrokken. Alle kersttrips gaan door zoals gepland." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Streep door duizend reisjes door problemen bij Peter Langhout

Havi-bussen met Oad-logo

Na de doorstart van Oad in 2013 bestond het bedrijf uit drie delen: een reisorganisatie, een touringcarbedrijf en een technische dienst. De laatste twee, met daarin alle Oad-bussen, werden in 2018 verkocht aan Havi. Als onderdeel van de verkoop beloofde de reisorganisatie van Oad dat het voor zijn trips voortaan de bussen van Havi zou inhuren. Op die bussen bleef de naam van Oad staan.

"We hebben woensdag met de curator van Havi afgesproken dat we via hem de voormalige Oad-chauffeurs kunnen inhuren. Dus het enige wat er verandert voor de mensen die op een kerstrip gaan, is dat zij in een andere bus dan gebruikelijk zullen zitten", zegt Koster.

Nieuwe afspraken

Voor de langere termijn is het nog niet duidelijk hoe Oad aan bussen komt om zijn reizen mee uit te voeren. Koster noemt dat 'nog een beetje pril'. Maar duidelijk is dat Oad nieuwe afspraken zal moeten maken met een ander touringcarbedrijf.

"Als we veel werk aanleveren, betekent dat wellicht dat een bedrijf ook nieuwe chauffeurs nodig heeft. In dat geval kunnen we hopelijk een deel van de oude Oad-chauffeurs onderbrengen." In 2018 gingen er om en nabij de honderd chauffeurs over van Oad naar Havi.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore