Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Cabinepersoneel sluit cao-akkoord met KLM: grotere loonsverhoging

20 december 2019 12:29 Aangepast: 20 december 2019 12:49
Beeld © ANP

Na veel 'duw- en trekwerk' hebben vakbond VNC voor cabinepersoneel en het FNV een principe-akkoord gesloten met KLM over een nieuwe cao. Het cabinepersoneel krijgt een hogere vergoeding.

Naast een loonsverhoging van 7 procent, verdeeld over twee jaar en negen maanden, krijgen medewerkers een eenmalige uitkering van 375 euro en een verhoging van het jaarlijks structureel besteedbaar inkomen van 1,93 procent uit het Duurzaam Inzetbaarheidsbudget.

Dit bedrag kan het personeel laten uitbetalen, maar het kan ook kiezen voor een opleidingsbudget, extra vrije dagen of een combinatie daarvan. Daarvoor is wel wat ingeleverd, zegt VNC-bestuurder Chris van Elswijk. Zo zullen bepaalde examens in de eigen tijd worden gedaan.

CAO na lange strijd

Er werd al langere tijd overlegd tussen de bonden en KLM. Daarbij voerden VNC en FNV ook acties. Begin oktober deed KLM een eindbod voor een nieuwe cao, maar daar konden de VNC en het FNV zich niet in vinden. Hun leden stemden het dan ook af.

De afgelopen jaren kwam het cabinepersoneel er redelijk bekaaid vanaf. Tussen 2016 en 2019 kreeg het personeel er gemiddeld iets meer dan een procent per jaar bij. Reden voor VNC om in te zetten op 'een goede structurele loonsverhoging'.   

Positief advies

VNC, de grootste vakbond onder het cabinepersoneel, en FNV gaan het akkoord met een positief advies aan hun leden voorleggen. "Onder druk van dreigende acties zijn we tot een mooi resultaat gekomen, waardoor het personeel er echt op vooruit gaat", zegt FNV

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore