Ga naar de inhoud
Bedrijven

Meer winst Shell, oppompen olie weer winstgevend

Beeld © Getty Images

Oliemaatschappij Shell heeft opnieuw een goed kwartaal achter de rug. De winst geschat op basis van de actuele geschatte voorraadkosten (ccs) steeg met 245 procent in vergelijking tot vorig jaar naar 3,6 miljard dollar.

Het dividend kwam uit op 44 eurocent per aandeel, op basis van dezelfde waardering, de ccs. Dat is de standaardmaatstaf die de industrie gebruikt om de winstgevendheid van het bedrijf uit te drukken. Het bedrijf handhaaft het dividend van 47 cent per aandeel. In totaal keert het bedrijf 3,9 miljard dollar aan dividend uit.

Oppompen weer winstgevend

De cijfers weerspiegelen deels de omslag die Shell probeert te maken van geld verdienen met het oppompen van olie en gas naar een businessmodel gebaseerd op het verwerken ervan.

Bij de eerste tak (Upstream) boekte Shell een winst van 339 miljoen dollar, in vergelijking met een verlies van 1,3 miljard vorig jaar. 

Raffinage groeit verder

Bij de tak waar olie wordt geraffineerd en verkocht, Downstream kwam de winst uit op 2,5 miljard. In het tweede kwartaal van 2016 was dat nog 1,8 miljard. Dat was volgens het bedrijf te danken aan betere marktomstandigheden in de chemische industrie en de raffinage en betere prestaties van het bedrijf. 

De olie- en gasproductie van Shell kwam in de afgelopen periode uit op het equivalent van 3,5 miljoen vaten per dag. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. 

Scherp op kosten blijven letten

De olieprijs dwingt het bedrijf wel om scherp op de kosten te blijven letten, aldus topman Ben van Beurden. Het bedrijf doet dat door scherp te sturen op het efficiënt inzetten van kapitaal, de kosten, nieuwe projecten en het terugtrekken uit oude projecten.

Dat Shell zich terugtrekt uit projecten, heeft in het derde kwartaal negatief effect op de omzet van de Upstreamtak, waarschuwt het bedrijf in z'n vooruitblik. Dat de NAM minder gas mag oppompen, heeft ook gevolgen. 

Het bedrijf verwacht in het komende kwartaal tussen de 350 en 450 miljoen dollar af te schrijven op bedrijfskosten. Voor het hele jaar komen afschrijvingen uit op tussen de 1,4 en 1,6 miljard dollar, schrijft het bedrijf in zijn vooruitblik.