Bedrijven

Automakers Fiat Chrysler en Peugeot ondertekenen fusieplan

18 december 2019 10:21
Een productielijn van Peugeot. Beeld © AFP

De fusie tussen het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler en hun Franse branchegenoot PSA (het conglomeraat van onder meer de merken Peugeot, Citroën en Opel) is bijna een feit. Hoe de vierde grootste automaker ter wereld gaat heten, is nog niet bekend.

De raden van bestuur van beide autofabrikanten ondertekenen vandaag een bindende overeenkomst. Alleen Volkswagen, Toyota en Renault-Nissan zijn nu nog grotere automakers.

Geen fabrieken dicht

De nieuwe autogigant wordt geleid door Peugeot-voorman Carlo Tavares. John Elkann van Fiat Chrysler wordt voorzitter van het fusiebedrijf. 

De fusie, die in oktober werd aangekondigd, levert een autogroep op met een omzet van bijna 170 miljard euro. Bij het bedrijf rollen jaarlijks iets minder dan 9 miljoen auto's van de band. Er gaan geen fabrieken dicht door het samengaan.

Miljardenbesparing

Peugeot en Fiat Chrysler stellen dat de fusie hen een jaarlijks besparing oplevert van 3,7 miljard euro. Dat geld zal worden gebruikt om aan de striktere regels rondom de uitstoot van broeikasgassen te voldoen. Ook wil het bedrijf meer investeren in duurzame mobiliteit.

Op papier zal het nieuwe fusiebedrijf in Nederland zijn gevestigd. Het krijgt beursnoteringen in Parijs, Milaan en New York.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer over de nieuwe automaker:

Fiat Chrysler en PSA kondigen fusie aan: hoofdkantoor in Nederland

Wachten op goedkeuring

Toch is de deal nog niet helemaal in kannen en kruiken. Verschillende mededingingsautoriteiten en de aandeelhouders moeten hun akkoord nog geven. De verwachting is dat de fusie in 12 tot 15 maanden kan worden afgerond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van