Bedrijven

NS wil vijf keer per dag hogesnelheidstrein naar Londen

17 december 2019 16:03
De trein uit Parijs op het Londense station St. Pancras (archieffoto). Beeld © AFP

NS is van plan om in 2021 dagelijks vijf keer per dag een hogesnelheidstrein naar Londen te laten rijden. Nu zijn dat er nog drie, maar volgend jaar moet het al naar vier worden uitgebreid.

De treinen vertrekken vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Londen. Sinds deze zomer rijden er drie Eurostar-treinen per dag op en neer. 

Oponthoud in Brussel 

Op dit moment moeten reizigers vanuit Amsterdam en Rotterdam de reis nog onderbreken in Brussel voor een paspoortcontrole. Na de ondertekening van een vierlandenverdrag is dat niet meer nodig, maar kunnen paspoortcontroles al in Nederland worden uitgevoerd. Dat levert een reistijdwinst van een uur op.

Nu worden in Londen al paspoorten gecheckt, waardoor de rit Londen-Rotterdam in iets meer dan drie uur gereden kan worden. Amsterdam-Londen wordt straks een rit van vier uur, Rotterdam-Londen wordt drie uur en een kwartier. De NS hoopt dat dit voorjaar al rechtstreeks gereden kan worden richting het VK.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een derde van vliegreizen niet verder dan 750 kilometer

"Onze ambitie is het vliegtuig verslaan", zegt woordvoerder Hessel Koster van NS.

De prijs voor een enkeltje van Amsterdam naar Londen begint op 59 euro. Vaak ben je voor de terugreis nog een keer hetzelfde bedrag kwijt. "Daarmee zijn we concurrerend, denken wij. Daarnaast reis je met de trein van centrum naar centrum, en komen er met het vliegtuig nog kosten bij. En je zit rianter", somt Koster de verkooppunten op. 

Een vliegticket is vaak goedkoper met prijzen rond de 100 euro voor een retourtje en ben je in iets meer dan een uur aan de andere kant van het Kanaal. Maar daarbij is de tijd dat je van tevoren aanwezig moet zijn niet meegenomen. Daarna moet je ook nog de stad in en dat kost extra geld en tijd. 

4500 passagiers per dag

Volgens de NS wordt de totale capaciteit van de 5 treinen - zo’n 4500 passagiers per dag - vergelijkbaar met 20 tot 25 vliegtuigen. Vanuit Rotterdam en Schiphol samen vertrekken er nu dagelijks ongeveer 75 vluchten naar de verschillende vliegvelden van Londen. 

"Als er meer mensen met de trein gaan, gaan er minder met het vliegtuig", zegt Koster. Nog niet alle treinen zitten vol, maar er kan nog meer bij wat de NS betreft. "Wat ons betreft komen er nog meer ritten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van