Bedrijven

Douwe Egberts mogelijk weer terug naar de beurs in Amsterdam

17 december 2019 15:00 Aangepast: 21 mei 2020 10:48

Koffiebedrijf Jacobs Douwe Egberts (JDE) maakt mogelijk een rentree op de beurs. Eigenaar JAB Holdings voegt het bedrijf samen met het Amerikaanse Peet's Coffee en onderzoekt een beursgang.

Volgens de Financial Times wordt hierbij 'serieus' naar de beurs in Amsterdam gekeken, maar zowel JDE als JAB Holdings willen dat niet bevestigen tegenover RTL Z. Ook een woordvoerder van Euronext wil niet reageren op het stuk van de zakenkrant. 

JAB wil de merken samenvoegen om tegenwicht te kunnen bieden aan grote concurrenten zoals Nestlé en Starbucks.

Grootste koffiebedrijf

Het nieuwe beursbedrijf zou gelijk de grootste beursgenoteerde koffie-onderneming van de wereld worden. De omzet komt jaarlijks uit op een bedrag van rond de 7 miljard euro.

Volgens de Financial Times haalt eigenaar JAB minstens 3 miljard euro op met een beursgang. Het bedrijf zou wel een controlerend belang houden in de onderneming.

Eerder genoteerd

Het zou niet voor het eerst zijn dat het oer-Nederlandse Douwe Egberts naar de beurs gaat. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht.

Daar werd het amper een jaar later weggekocht door investeerder JAB. Later werden de koffieactiviteiten van het Amerikaanse Mondelez overgenomen, wat resulteerde in de naam Jacobs Douwe Egberts.

Joure

De wortels van Douwe Egberts liggen in het Friese plaatsje Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende. Hij legde daarmee de grondslag van wat in de 20e eeuw zou uitgroeien tot een internationaal actieve handelaar in koffie, thee en tabak.

Bij het huidige JDE horen onder meer ook de merken L'OR, Senseo, Tassimo en Pickwick.

Californië

Peet's zag in 1966 het levenslicht. Het van oorsprong Californische bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor koffie in zo'n 15.000 supermarkten en gemakswinkels.

Samen zijn JDE en Peet's bepaald geen kleine jongen op de koffiemarkt. De combinatie is goed voor een jaaromzet omzet van ongeveer 7 miljard euro, en is actief in meer dan 140 verschillende landen.

Voormalig financieel topman Michel Cup van Douwe Egberts slaat in 2012 op de beursgong.  Voormalig financieel topman Michel Cup van Douwe Egberts slaat in 2012 op de beursgong.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van