Bedrijven

Hema ziet omzet stijgen, maar lijdt alweer verlies

17 december 2019 12:08
Beeld © ANP

De resultaten bij Hema blijven slecht. In het derde kwartaal nam de omzet weliswaar toe, maar onderaan de streep stond door wijzigingen in boekhoudkundige regels alsnog een verlies van 1,4 miljoen euro.

Vanochtend kwam Hema met een bericht over samenwerking met Jumbo, maar daarna werd er nóg een persbericht de deur uitgedaan, over de resultaten, en dat valt flink tegen.

In de maanden augustus, september en oktober (het derde kwartaal) steeg de omzet met 4,2 procent tot 317 miljoen euro. Dat kwam mede door het openen van nieuwe winkels. In de bestaande winkels groeide de omzet echter met maar 2,7 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Faillissement Hema dreigt als Boekhoorn niet genoeg investeert'

Flink verlies door boekhoudregels 

Het resultaat is nog altijd niet om over naar huis te schrijven. Helemaal onderaan de streep was er een verlies van 1,4 miljoen euro.

Dat verlies wordt veroorzaakt door het wijzigen van boekhoudregels. Hema least onder meer winkels en auto's en door de wijziging van de boekhoudregels IFRS moeten die in de boekhouding anders worden behandeld. Leaseverplichtingen worden op de balans gezet en dat leidt jaarlijks tot afschrijvingen en rentekosten, die de winst drukken.

Ook met correctie teleurstellend resultaat

Toch pleit dit Hema niet helemaal vrij. De ebitdawinst zonder bijzondere posten en zonder het effect van de andere behandeling van geleasede gebouwen en auto's nam toe met 3,6 procent. Dat is dus minder dan de totale omzetgroei.

Als je corrigeert voor het effect van de andere boekhoudkundige behandeling van geleasede gebouwen en auto's, dan zou er sprake zijn van een winst van 2,1 miljoen euro, maar dat is wel minder dan de 2,7 miljoen euro van dezelfde periode van vorig jaar.

Online

De omzet steeg vooral online: met bijna 35 procent. Om welk bedrag het gaat maakt Hema niet bekend. In Nederland, waar driekwart van de omzet wordt behaald, nam de omzet toe met 3,6 procent.

Procentueel gezien komt de grootste omzetgroei uit Duitsland (16 procent) en de overige landen (Spanje, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en de Verenigde Arabische Emiraten). In die laatste groep landen was de toename 75 procent, maar absoluut gezien gaat het binnen het geheel nog om kleine bedragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van