Bedrijven

Productie van geplaagde Boeing 737 Max tijdelijk stilgelegd

17 december 2019 09:36 Aangepast: 17 december 2019 10:00
Boeings worden geparkeerd op het medewerkersparkeerterrein van de bouwer. Beeld © Getty Images

Voorlopig rollen er geen 737 Max-vliegtuigen meer uit de fabriek van Boeing. Vanaf januari wordt de productie tijdelijk opgeschort.

Boeing doet dit omdat de onzekerheid over wanneer er weer gevlogen kan worden met het toestel maar blijft voortduren. Daarnaast loopt de rekening van het stallen van de al geproduceerde vliegtuigen op.  

Hoewel het type al ruim 9 maanden een vliegverbod heeft, werden er nog steeds 42 vliegtuigen per maand geproduceerd. Eerder hoopte het bedrijf dat het eerder toestemming zou krijgen van de autoriteiten om te vliegen. 

Vliegverbod

De toestellen hebben een vliegverbod nadat er twee toestellen zijn neergestort. 346 mensen kwamen daarbij om het leven. In drie dagen tijd namen zowel Chinese, Europese als Amerikaanse luchtvaartautoriteiten de maatregel om de vliegtuigen niet meer op te laten stijgen. 

Het duurt lang voordat de vliegtuigen weer toestemming krijgen om te vliegen. Boeing heeft een software-update uitgevoerd en is bezig met het proces om opnieuw gecertificeerd te worden. Dat duurt langer dan Boeing hoopte, onlangs werd duidelijk dat toestemming niet voor 2020 gegeven wordt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geplaagde 737 MAX blijft Boeing hard in de portemonnee raken

Volle parkeerplaatsen

De afgelopen maanden zijn er nog gewoon nieuwe toestellen gebouwd. Er zijn wereldwijd bijna 4500 vliegtuigen van de 737 Max-lijn besteld. Dat betekent dat er nu ongeveer 400 toestellen opgeslagen staan. 

Toestellen worden op lege vliegvelden en de personeelsparkeerplaats van Boeing geparkeerd. Het kost een hoop geld om de vliegtuigen klaar te maken voor opslag. Daarnaast valt de parkeerrekening vies tegen en kost het straks ook nog een lieve duit om de vliegtuigen weer luchtwaardig te krijgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeing reserveert 5 miljard voor compensatie 737 MAX-ellende

Boeing denkt nu dat het beter is om de productie tijdelijk stil te leggen. Als de vliegtuigen weer de lucht in mogen, zal eerst gefocust worden op het leveren van de toestellen. De vliegtuigbouwer denkt dat dit de meest logische stap is voor de lange termijn. 

Geen ontslagen verwacht

Er worden geen ontslagen verwacht. Betrokken medewerkers worden ingezet voor 737-controles of voor werk op andere locaties van Boeing. 

Eind januari, als de cijfers over het vierde kwartaal worden gepubliceerd, maakt Boeing meer bekend over de financiële gevolgen van het stilleggen van de productie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van