Ga naar de inhoud
Bedrijven

Jumbo neemt 17 winkels Hema over, Hema-producten in supermarkt

Archieffoto. Beeld © ANP

De samenwerking tussen Jumbo en Hema krijgt vorm. Jumbo neemt de komende tijd zeventien zaken over van Hema, op zes stationslocaties wordt er een gezamenlijk winkelconcept ontwikkeld en daarnaast gaat Hema ook producten verkopen bij Jumbo.

Hema zal ook voor minimaal vier jaar co-sponsor worden van de wieler-en schaatsploegen van Team Jumbo-Visma. 

De twee bedrijven kondigden in november aan dat ze zouden gaan samenwerken. Daarvoor werd een geplande samenwerking tussen Albert Heijn en Hema afgeblazen. Details waren toen nog niet bekend, maar er werd al op gehint dat producten in elkaars zaken verkocht zouden kunnen worden. 

Zaken overgenomen in stadscentra

De plannen krijgen nu dus vorm. Jumbo zal de komende jaren op zeventien locaties in grote steden in Nederland en België huurcontracten overnemen van Hema. Hema is momenteel van plan om in die gebieden weer nieuwe vestigingen te openen met een nieuwe formule. 

In de bijna 700 filialen van Jumbo door het hele land komen ook Hema-artikelen te liggen. Dan gaat het onder meer om glazen, pannen, drinkbekers en theedoeken. Al die artikelen zijn straks ook te koop in de webshop van Jumbo. 

 

'Geen banen verloren'

Hema verwacht door die stap geen banenverlies en Jumbo denkt juist meer werkgelegenheid te verschaffen. Jumbo betaalt een bedrag aan Hema voor de overname van de winkels.

Hema kan daarmee een zeer ruime schuld verminderen. Het bedrijf zit al jaren in zwaar weer. De vorige eigenaar, het Britse Lion Capital, stopte Hema vol met 750 miljoen euro aan schulden. Er werd jarenlang verlies gedraaid. 

 

Jumbo
Lees ook:
Jumbo en Hema gaan samenwerken: oersterke Hollandse merken bundelen krachten

Hema's strategie

De samenwerking met Jumbo past in de strategie die Hema eerder aankondigde. Hema wil graag meer een merk worden. Onderdeel daarvan is meer online en in andere winkels verkopen en meer internationale winkels openen. 

Daarvoor werd afgelopen zomer onder meer een samenwerking met Walmart aangekondigd, een groot supermarktbedrijf in de VS. In Frankrijk werkt Hema ook samen met een grote supermarktketen Franprix. 

'Faillissement
Lees ook:
'Faillissement Hema dreigt als Boekhoorn niet genoeg investeert'