Bedrijven

Volksbank keert 250 miljoen dividend uit aan de staat

16 december 2019 10:08 Aangepast: 16 december 2019 10:10
Topman Maurice Oostendorp van de Volksbank. Beeld © ANP

De Nederlandse staat krijgt nog dit jaar 250 miljoen euro aan dividend uitgekeerd van de Volksbank, het bedrijf achter onder meer SNS, ASN bank en RegioBank.

Dat maakt de Volksbank vandaag bekend. Het dividend gaat naar de NLFI (NL financial investments), dat namens de staat de bedrijven beheert waarin de overheid een belang heeft.

De Volksbank moest eerst toestemming hebben van de toezichthouder de Europese Centrale Bank (ECB), dat is nu rond. Ook na de dividendbetaling is de kapitaalpositie van de Volksbank sterker dan de doelstelling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ASN Bank, RegioBank en SNS: geen negatieve spaarrente in 2020

Genationaliseerd

In februari 2013 werd de Volksbank genationaliseerd. Het ging toen niet alleen om bankactiviteiten, maar ook de verzekeringsactiviteiten van Reaal. Reaal werd gekocht door het Chinese Anbang, maar het is inmiddels deels in handen van NN en voor een deel van Athora, gevestigd op Bermuda.

In de Volksbank heeft de Nederlandse staat in totaal ruim 2 miljard euro gestoken. In de afgelopen jaren is er voor 586 miljoen euro aan dividend uitgekeerd. Door de uitkering van 250 miljoen komt het totaal nu uit op 836 miljoen euro.

In augustus, bij de publicatie van de halfjaarcijfers, zei de Volksbank in de komende jaren mogelijk zo'n half miljard euro extra uit te keren aan de Nederlandse staat. Het ging daarbij wel om een geschat bedrag haastte topman Maurice Oostendorp zicht toen te zeggen.

Verkoop?

Het is de bedoeling dat De Volksbank wordt verkocht, maar het lukt de staat maar niet om de Volksbank klaar te krijgen voor verkoop. Minister Wopke Hoekstra van Financiën zei tegen RTL Z de bank meer tijd te willen geven.

Ondertussen dringt de Tweede Kamer er op aan dat de Volksbank een maatschappelijke functie krijgt. Het moet zo een bank worden die zich niet alleen richt op het maken van zo veel mogelijk winst. Hoekstra gaat onderzoeken of dat mogelijk is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van