Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

'Boeing overweegt productiestop 737 MAX door vliegverbod'

16 december 2019 09:17
Boeings worden geparkeerd op het medewerkersparkeerterrein van de bouwer. Beeld © Getty Images

Boeing overweegt de productie van de 737 MAX tijdelijk te stoppen. Het vliegtuig moet al maanden aan de grond blijven na twee rampzalige crashes in korte tijd. Het begint er steeds meer op te lijken dat de toestellen pas ergens na januari 2020 weer mogen vliegen.

Vandaag bespreekt het bestuur van Boeing de bouwplannen voor het 737-programma, meldt Bloomberg. Een ingewijde vertelt aan CNN dat er na het sluiten van de Amerikaanse beurs een beslissing wordt verwacht. Het kan zijn dat de productie tijdelijk volledig wordt stopgezet, of dat de productie omlaag wordt geschroefd. 

De 737-vliegtuigen, in het bijzonder de MAX, zijn een belangrijke bron van cash voor de vliegtuigbouwer, maar nu het vliegtuig al maanden niet mag vliegen bezorgt het Boeing vooral veel hoofdpijn. 

Eerder werd de productie verlaagd met 20 procent, na de crashes die aan 346 mensen het leven kostten. Het bleek dat de vliegtuigen een softwarefout hadden die de neus naar beneden drukte. Boeing wacht nu tot de Amerikaanse luchtvaartautoriteit de vliegtuigen weer toestemming geeft om te vliegen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geplaagde 737 MAX blijft Boeing hard in de portemonnee raken

Vliegtuigen kunnen nergens heen

In de fabriek van Boeing in Washington worden nog steeds 42 vliegtuigen per maand geproduceerd. Al die vliegtuigen kunnen nergens heen door het vliegverbod. Er staan nu meer dan 380 splinternieuwe Boeings in Renton. Dat kost Boeing zeker 2000 dollar per maand per vliegtuig aan parkeerkosten, zei een insider eerder tegen Bloomberg. 

Er zijn wereldwijd meer dan 500 vliegtuigen die niet de lucht in mogen. Op meerdere plekken staan vliegtuigen al maandenlang te verstoffen. Het kost ongeveer 80 manuren om een vliegtuig klaar te maken voor opslag, en nog eens 120 uur om het weer gereed te krijgen om te vliegen. 

Ondertussen moet er ook nog onderhoud worden uitgevoerd. De vliegtuigen moeten namelijk schoon worden gehouden. En dat kost dus allemaal een hoop geld.

Boeings staan al maanden aan de grond. Boeings staan al maanden aan de grond.

Winst daalt hard

Wereldwijd zijn er zo'n 4500 vliegtuigen in bestelling. Die moeten nog geleverd worden. 

De winst en omzet zijn dit jaar flink gedaald bij Boeing. Vorig kwartaal halveerde de winst ruimschoots, naar 1,2 miljard dollar. De omzet daalde met 20 procent naar 19,9 miljard dollar. 

Dat komt allemaal door de 737 MAX. Sinds 2016 was dat toestel het bestverkopende vliegtuig. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeing krijgt orders voor tientallen 737 Max-toestellen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van